петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОпровергаха теорията, че човек използва повече едното мозъчно полукълбо

Опровергаха теорията, че човек използва повече едното мозъчно полукълбо

Ученити опровергаха широко разпространеното схващане, че хората използват едната област на мозъка си повече от другата, а също и че това се отразява на личностните им особености. Например, смята се хората, които използват повече лявото полукълбо на мозъка са логични и точни, а тези които използват повече дясното полукълбо са креативни и мисловни.

Това стана, слес като в университета на Юта изследвали с помощта на скенер мозъка на над 1000 души на възраст между 7 и 29 години. Те изследвали хиляди мозъчни области за индикации, че хората са склонни да използват повече или лявата или дясната част на мозъка, но не открили такива признаци, става ясно от публикация в специализираното издание PLoS One.

Напълно вярно е, че някои мозъчни функции се проявяват в едната или другата област на мозъка. Езиците са предимно в лявата, вниманието – в дясната. Но хората нямат по-силна лява или дясна мозъчна мрежа. Изглежда, че става въпрос повече за мозъчните връзки, казва ръководителят на научния екип д-р Джеф Андерсън.
Новото откритие може да промени теорията за противопоставянето на лявата и дясната област на мозъка, смятат учените, защото не бяха установени случаи на хора, при които мрежата на цялото дясно или ляво полукълбо е по-свързана. Типът на личността вероятно няма нищо общо с това, че едното полукълбо на мозъка е по-активно, по-силно или по свързано, заявяват учените.

СНИМКА: АРХИВ

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -