Активиране на имунната система спира алцхаймер

PRINT

Болестта на Алцхаймер може да се предотврати и дори излекува, ако бъде активирана имунната реакция в мозъка, откриха учени от Станфордския университет. Пред британския в. „Телеграф“ те обясняват, че при това заболяване умират нервните клетки, защото други, чиято задача е да премахват бактерии, вируси и опасни отпадъчни вещества от работата на мозъка, спират да работят.

Този тип клетки са известни като микроглия. Те функционират добре в младежките години, но с напредване на възрастта протеинът EP2 започва да им пречи. Ако протеинът бъде блокиран, загубата на памет спира. Това било доказано при експеримент с животни. Клетките микроглия са приблизително 10-15% от всички мозъчни клетки. Те са първата линия на защита.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Лекарства за диабет спират алцхаймер 
Възможно е алцхаймер и паркинсон да се предават по кръвен път 
Обявиха нара за суперпродукт, лекува възпаления 
Разгадаха защо алцайхмер протича много различно

Когато те открият подозрителен елемент в мозъка, излъчват вещество, което привлича други клетки, като заедно с тях организират „масирана атака“ за изхвърлянето на тази субстанция. Наред с това те събират отпадъци, мъртви клетки и отлагания като амилоидния протеин (амилоидна плака), който разрушава невронните връзки и води до симптоми на болестта на Алцхаймер. Ето защо на клетките микроглия трябва да се помогне, като се стимулира имунната система. Учените се надяват да създадат лекарство, което е способно да стори това.

Източник: The Telegraph

[Общо: 1    Средно: 2/5]
Активиране на имунната система спира алцхаймер беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *