вторник, 14 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеАктивиране на имунната система спира алцхаймер

Активиране на имунната система спира алцхаймер

Болестта на Алцхаймер може да се предотврати и дори излекува, ако бъде активирана имунната реакция в мозъка, откриха учени от Станфордския университет. Пред британския в. „Телеграф“ те обясняват, че при това заболяване умират нервните клетки, защото други, чиято задача е да премахват бактерии, вируси и опасни отпадъчни вещества от работата на мозъка, спират да работят.

Този тип клетки са известни като микроглия. Те функционират добре в младежките години, но с напредване на възрастта протеинът EP2 започва да им пречи. Ако протеинът бъде блокиран, загубата на памет спира. Това било доказано при експеримент с животни. Клетките микроглия са приблизително 10-15% от всички мозъчни клетки. Те са първата линия на защита.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Лекарства за диабет спират алцхаймер 
Възможно е алцхаймер и паркинсон да се предават по кръвен път 
Обявиха нара за суперпродукт, лекува възпаления 
Разгадаха защо алцайхмер протича много различно

Когато те открият подозрителен елемент в мозъка, излъчват вещество, което привлича други клетки, като заедно с тях организират „масирана атака“ за изхвърлянето на тази субстанция. Наред с това те събират отпадъци, мъртви клетки и отлагания като амилоидния протеин (амилоидна плака), който разрушава невронните връзки и води до симптоми на болестта на Алцхаймер. Ето защо на клетките микроглия трябва да се помогне, като се стимулира имунната система. Учените се надяват да създадат лекарство, което е способно да стори това.

Източник: The Telegraph

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -