сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеДоц. Владева: Диабетната невропатия има ранни симптоми

Доц. Владева: Диабетната невропатия има ранни симптоми

Диабетната невропатия се проявява по-рано дори от поставяне на самата диагноза захарен диабет при около две трети от пациентите. Това наблюдение от практиката споделя доц. Стефка Владева, ендокринолог в УМБАЛ „Каспела“.

Това е така, защото диабетът се развива подмолно поне 4-5 години преди да се установи. Ето защо всеки трябва да следи за стойностите на кръвната си захар. Високите нива на глюкозата увреждат първо периферните нервни окончания. Това води до намалена проводимост, което хората усещат като мравучкане, гъделичкане, бодежи. Стъпалата може да се схващат, появяват се нощни крампи, усещане ту за топло, ту за студено. В по-тежките случаи чувствителността може напълно да изчезне. Друг интересен симптом е усещане, подобно на това, когато сте обули неизпънат чорап, сякаш има гънка, допълва ендокринологът.

Диабет – 4 симптоми, които възникват нощем

Периферните нервни влакна са по цялото тяло и четирите крайника. Факт е, че диабетната невропатия засяга основно краката, които са по-натоварени, отбелязва доц. Владева.

Артериалната съдовата стена, когато бъде увредена от високата захар, се отпуска и не може да се осъществи нормално тонизиране на артериалната съдова система в изправено положение. Пациентите са склонни да колабират, кръвното им налягане може да падне. Венозната система също се отпуска.

Диабетната невропатия има три основни разновидности, които може да се комбинират:

  • Сенсорна – касае чувствителността на нервните окончания
  • Моторна – касае моториката, двигателната способност
  • Автономна – засяга вътрешните органи и промените в тях

Сенсорната и моторната са локализирани в крайниците, а моторната засяга сърце, съдове. Това обяснява множеството различни проблеми при диабетиците.

Защо е трудно да се отслабне при инсулинова резистентност и диабет?

Влошеният гликемичен контрол води до натрупване не само на глюкоза, но и глюкозосвързани продукти в стената на съдовете, нервните окончания, тяхната обвивка, в онези артериални съдове които изхранват периферните нерви. Към това се добавя и оксидативен стрес. Така постепенно се забавят нервните импулси и се влошава функцията им в организма.

С помощта на електромиография може да се установи проводимостта, казва още доц. Владева. Изследването анализира биоелектричната активност на нервите и мускулите и може да се направи с направление по здравна каса.

Колкото по-рано се вземат необходимите мерки срещу високата кръвна захар и диабета, толкова по-малки и отложени във времето ще бъдат усложненията. След поставяне на диагнозата захарна болест активното лечението продължава доживот. Профилактиката на усложненията включва поддържане на:

Особености на храненето при диабет – малки порции, повече фибри

В допълнение към медикаментите за кръвната захар и диабета, които лекарят ще предпише, може да се вземат и някои добавки. В случая са подходящи:

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -