вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво означават високи нива на D-димер в кръвта?

Какво означават високи нива на D-димер в кръвта?

Тестът за D-димер стана особен популярен в годините на пандемията, защото всеки пациент, който с по-изявено или тежко протичане на ковид инфекцията, беше проверяван и за тези стойности. Това е така заради повишения риск от образуване на тромби при коронавируса. Има обаче много други заболявания и състояния, при които стойностите му са извън нормата.

D-димер представлява протеинов фрагмент, синтезиран, когато тромби (кръвни съсиреци) се разтварят в организма. При здравите хора той не се открива или е на много ниско ниво.  Стойностите се променят, само когато тялото образува и разгражда по-осезаемо количество кръвни съсиреци. Това обяснява д-р Николай Поройлиев, кардиолог в МЦ „Искър“. Преглежда по здравна каса или свободен прием, записването е на тел. 0877589040, 0876962575. Ето какво разказва още той.

изследване на кръв тест за рак

Резултатът трябва да се тълкува от лекар, като се вземе предвид цялостното състояние на пациента. Завишените стойности при изследването за D-димер може да са знак за по-голям риск от образуване на тромби, но с известни условности. Освен това изследването не дава информация, какъв точно е проблемът с кръвосъсирването, нито пък в коя част на тялото се намират тромбите.

Кои са най-често срещаните състояния, при които се прави изследването

Дълбока венозна тромбоза: При това заболяване става дума за кръвен съсирек, който се образува в дълбоко разположена вена. Тромбът може да блокира нормалното кръвообращение през тази вена частично или напълно. По правило тези тромби възникват в долната част на краката, на бедрата или в таза, но е напълно възможно да се появат и на други места, като например  ръце, мозък, черва, черен дроб или бъбреци.

Разширени вени и хронична венозна недостатъчност

Белодробна емболия: Белодробната емболия може де бъде животозастрашаващо състояние. Тромбът възниква обикновено първо в крайниците, но достига до белия дроб и може да запуши важен кръвоносен съд в него.

Дисеминирана интраваскуларна коагулация: В случая става дума за състояние, което води до образуване на голямо количество тромби в организма, което може да увреди различни органите или да причини различви сериозни усложнения.

Инсулт: Състоянието е познато още като “мозъчен удар“, то се получава, когато тромб блокира кръвоносен съд в мозъка. Симптомите варират според мястото в сивото вещество, което бива засегнато – моторика, речта и др.

Как да разпознаем инсулта

Тревожни ли са високите нива на D-димер в кръвта?

Когато изследването покаже по-високи от обичайните стойности на D-димер в кръвта си, се смята, че има повишен риск от образуване на тромби и всички свързани с тях заболявания. Необходими са допълнителни изследвания, понякога и образна диагностика, за да се изясни, какъв точно е проблемът. При тежко протичане на ковид инфекция също често се установяват високи нива на D-димер, тъй като самият вирус се свързва с образуване на тромби при някои хора.

Как действа клопидогрел, може ли да се взема с други лекарства

Ако сте лечение с антикоагуланти или антиагреганти, високото ниво на D-димер може да е знак, че назначената терапия не дава желания ефект. Освен посочените по-горе хронични заболявания, има и други, които може да доведат до повишени стойности. Някои от тях са ограничени във времето състояния. Такива са например:

При възрастни хора стойностите на D-димера също са склонни да са по-високи. Особено ако човек има ревматоиден артрит, може да става дума за фалшиво положителни резултати.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -