След травма имам хематом, как да се разнесе по-бързо?

PRINT

Травмата на меките тъкани винаги води до кръвоизлив. Кръвта се натрупва в подкожието или в пространството под мускулната обвивка (или фасциа). В първия случай имаме лек оток с кръвонасядане с характерния синьо-лилав цвят, който се дължи на пигментите на кръвта – хемоглобин и хемосидерин. Постепенно отокът отзвучава, а цветът преминава в зелен и жълт и накрая оцветяването изчезва.

При субфасциален хематом (хематом означава натрупване на по-голямо количество кръв, което оформя колекция от течност в тъканите) се наблюдава по-напрегнат и болезнен оток в по-дълбоките слоеве на меките тъкани – мускулатурата. Кожата е напрегната, характерното оцветяване може да се появи след 2-4 дни и може да е в друго място, далеч от травмата – например около глезена.

Диагнозата е лесна. От полза може да бъде ехографията, която изобразява хематома в меките тъкани, както и компютърната томография (скенер) или ядрено-магнитен резонанс. При по-тежки травми задължително трябва да се потърси помощта на ортопед травматолог, за да се изключат фрактури (счупвания) на костите или увреждане на стави и сухожилия. Лечението се състои в покой, студова терапия (лед на мястото на травмата), гелове или мази, съдържащи хепарин, съдоуплътняващи лекарства като витамин С и др. При по-големи хематоми може да се наложи източване на събралата се кръв със спринцовка и игла и по-рядко – оперативна намеса с дрениране на хематома.

По-особен случай са т.нар. пулсиращи хематоми, когато в кухината се излива артериална кръв от увреден артериален кръвоносен съд. Диагнозата се поставя с Доплер ехография или ангиография и се налага оперативно лечение в съдово-хирургична клиника. Малките кръвоизливи и хематоми преминават без следа за 2 до 3 седмици, дори и без лечение.

д-р Асен Драмов ангиолог

 

Д-р Асен Драмов, главен асистент в сектора по ангиолстия към Клиниката по съдова хирургия и ангиология в Националната кардиологична болница – София

[Общо: 8    Средно: 3.3/5]
След травма имам хематом, как да се разнесе по-бързо? беше последно модифицирана от: юли 18th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *