неделя, 23 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеДетоксикация с кални бани и "Испанско палто"

Детоксикация с кални бани и „Испанско палто“

Детоксикацията е вжен елемент от комплексната терапия при диабет, заяви проф. Адре-Михаел Бер. В първата част от статията за алтернативните методи при това заболяване той описа диети и билки. Има обаче и други подходи – например хидротерапията, която стимулира кръвообращението – например обливания по Кнайп (известен немски природолечител). При тях части от тялото се заливат със студена вода. Детоксикация се постига и с т.нар. „Испанско палто“.

Пациентът облича мокър халат, след това ляга на легло, където го завиват с доста топли завивки, и започва да се поти. Това е процес на детоксикация, описан в народната медицина на Германия. Към водата се добавя и оцет, за да се стимулират още повече процесите на обмяната.

Кръвоносните съдове се разширяват

Всички рецептори за студено се активират и се стига до вазодилатация – разширяване на съдовете. Токсините излизат на повърхността на кожата – това е установено научно, разказва специалистът. Започва активно потене. След това се прави допълнително охлаждане, за да се изчисти кожата.

Калните бани също подпомагат освобождаването от токсините. Калта има и противовъзпалителен ефект. Има такива видове кал, които действат обезболяващо или стимулират допамина – т.е. настроението се повишава. Знае се, че активните съставки на калта проникват през кожата и стимулират определени рецептори.Диабетът е болест на обмяната на веществата. Затова пациентите трябва да са наясно, че само приемането на лекарства или инжектирането на инсулин не е достатъчно. Необходима е цялостна промяна на начина на живот, обобщава проф. Бер.

Проблемът с метаболитния синдром – комбинация от кръвно, затлъстявне и диабет, се превръща в световно бедствие, тъй като засегнатите се увеличават главоломно в развитите страни. Метаболитните проблеми могат да бъдат регулирани с комбинация от шуслеровите соли №5, №9, №10 които дават тонус, регулират киселиността и засилват детоксикиращите процеси в организма и като резултат предпазват от натрупването на мазнини в различни части на тялото.

При жените наднорменото тегло обикновено се трупа в областта на корема

Този вид напълняване е свързан с повишеното отделяне на цитокини (субстанция в организма, която се отделя при инфекции), поддържа се постоянен възпалителен процес. С природни средства той обаче може да се овладее, а резултатът да се задържи със съответните промени в стила на живот.

Може ли да се спрат лекарствата, ако стойностите на кръвната захар се нормализират? Този въпрос задават много пациенти. Може, но само ако не става дума за диабет, а само за проблеми с обмяната на въглехидратите, категоричен е проф. Бер. Ако пациентът е на ръба на хроничното заболяване и е постигнал добър контрол чрез хапчета и подходяща диета, може да опита да спре лекарствата. Тогава обаче трябва да провежда редовен контрол и да види как се отразяват това на изследванията.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -