Със 7-дневна диета в Германия нормализират кръвната захар

PRINT

Може ли с методите на природолеченето да се помогне на диабетиците? Проф. д-р Андре-Михаел Бер, преподавател по природолечение към Рурския университет в Бохум и практикуващ лекар в Клиниката „Бланкенщайн“, Хатинген, Германия, разказва за някои от алтернативните подходи, практикувани в родината му. Пациентите могат да контролират сами захарната си болест до голяма степен, но имат нужда от подкрепа и предварително обучение.

Природолечителите в Германия се занимават основно с две групи пациенти: в едната са тези, които въпреки добрата терапия имат чести колебания на кръвната захар, а в другата са хора с метаболитен синдром, които се нуждаят от допълнителни мерки. Понякога колебания в нивата на кръвната захар има въпреки дисциплината в храненето. Тогава предлагаме препарати с канела казва проф. д-р Бер. В две проучвания на клиниката установили, че подправката нормализира кръвната захар. Има и други растителни препарати – екстракт от магарешки трън или артишок. Те пречистват и черния дроб. Добре влияят и билките с противовъзпалително действие – ехинацея, хрян.

Шуслерови соли чистят клетките

При захарна болест природолечителите често използват и шуслерови соли, защото способстват за възстановяването на клетъчно ниво. С шуслеровите соли 4 (калиум хлоратум) и 6 (калиум сулфурикум) и подходяща диета може да се помогне на много хора с диабет тип две. Инсулиновата резистентност е последица от години неправилно хранене, ако е налице и генетично предразположение. Получава се хронично възпаление на клетъчната мембрана. Организмът губи способност да вкара през нея в клетката глюкозата, налична в кръвта. Солите помагат на организма да овладее възпалението. Ако диабетът обаче вече се е развил, са необходими комплексни мерки.

Трябва ли да се лекува висока кръвна захар, която още не е диабет

При затлъстелите рискът от йо-йо ефект е голям

Диетата е важна част от терапията. В природолечението се прилага и драстично ограничаване на калориите за деня, но този подход не е подходящ за пациентите с изразено наднормено тегло. „Имаме пациенти, които поставяме на 300 килокалории дневно, това дава шанс за почивка на задстомашната жлеза. Пациентът пости по този начин 6-7 дни, след този период обикновено нивата на кръвната захар се нормализират“, разказва проф. Бер.

При наднормено тегло обаче с гладуване не се постига траен ефект. Наблюденията в Рурския университет установили, че когато пациенти със затлъстяване се подложат на прекалено строга диета, след това те качват още повече килограми – настъпва йо-йо ефект. За тях по-добър е балансиран хранителен режим, с него отслабвали по-бързо.

„При диабета е важно да се храним равномерно. Проблемът не е, че се яде прекалено много, а че не се яде балансирано. Много диабетици експериментират с различни диети. Няма смисъл. Много по-важно е да се яде три пъти дневно, но в точното количество и качество на храната“, подчертава проф. Бер. При диабет не бива да се гладува – можем спокойно да се храним истински, но три до пет пъти дневно и с правилните продукти – бедни на мазнини и с повече минерали.

21 съвета за добър контрол на кръвната захар

Търси се баланс между киселинност и алкалност в тъканите

Той се постига с правилно хранене. При повишена киселинност в организма има повече фосфорна и сярна киселина, които пречат на образуването на инсулин. Подходяща диета в случая е Средиземноморската – с много риба, пресни зеленчуци и зехтин. Любопитно е, че не киселите на вкус храни са виновни за повишената киселинност, а прекаляването с месо, мазни, сладки и преработени продукти.

Недисциплинираните пациенти са проблем за лекарите в традиционната медицина – те не спазват стриктно предписаната им диета, не се стараят да свалят килограми и по този начин не могат да постигнат контрол над диабета. При тях прилагаме т.нар. Терапия на реда, поясни проф. д-р Бер. Това означава, че под лекарски контрол във всекидневието им се установява подходящ режим. Терапевтът следи кога пациентите стават, закусват, какво правят следобед и вечер. Диетата се подпомага от масаж с вендузи, който благоприятства извеждането на шлаката от тъканите. Детоксикацията се подпомага и от лечението по Бауншайд, разработено от учен със същото име. А именно – по кожата на гърба се минава с бодлива ролка, която причинява микронаранявания. След това мястото се натрива с етерични масла, които извеждат токсините. Методът е малко неприятен, но ефективен.

Втора част от съветите на проф.  Бер:   Детоксикация с кални бани и „Испанско палто“

[Общо: 17    Средно: 3.3/5]
Със 7-дневна диета в Германия нормализират кръвната захар беше последно модифицирана от: юли 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Със 7-дневна диета в Германия нормализират кръвната захар

  1. DoctorsAsk каза:

    Выходить из диеты нужно плавно. Не стоит бросаться на любимые, ранее запрещённые блюда. Первые дни после окончания диеты нужно есть лёгкие супы бульоны, овощные салаты, каши и крупяные блюда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *