неделя, 14 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБолките в гърба се обострят в студеното време

Болките в гърба се обострят в студеното време

Със застудяването и влагата освен бронхити, грип и други характерни за сезона заболявания се обострят и проблемите с гръбнака. Обездвижването, седящата работа, компютрите, надухване от климатици или течение, студът, ходенето по хлъзгав терен могат да бъдат пусков, отключващ фактор за ужасния радикулит – наричан още лумбаго или ишиас.

Над 70 на сто от хората имат оплаквания от гърба, при 1/3 от хората страданието е хронично. А 25 процента от болничните се издават заради проблеми в гърба. Те са в основата и на 50 на сто от случаите на преждевременно пенсиониране. Най-често обаче причината за болката не е в гръбначния стълб, а се крие в мускулите, свръзките и сухожилията. В такъв случай рентгеновата снимка няма да покаже нищо.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Дисковата херния може да предизвика пареза на крайник
Приведен гръб пред компютъра = дископатия
Инжекция при болки в кръста спасява от операция

На филма могат да се видят леки изкривявания, начало на ошипяване, разместване на прешлени, които обаче не са причина за болка. Ако се сравнят рентгеновите снимки на много здрави хора, ще се открият промени в прешлените, без това да причинява оплаквания. Какво може да се случи, ако на всяка цена искаме да се снимаме? Ако се води само от снимката, без да има оплаквания, лекарят може да назначи излишна операция. А според чуждата статистика 90 на сто от правените досега операции са излишни. Гръбнакът основно се лекува със
средства, които успокояват болката, отпускат мускулатурата и най-вече с търпение.

Междупрешленният диск е еластичен буфер. Той се състои от ядро, подобно на желе, затворено в пръстен от съединителни влакна. Пръстенът може да се пукне и тогава желеобразното ядро излиза навън, притиска нервите и гръбначния мозък. Това причинява болка. Но природата ни е създала така, че тялото и само може да ремонтира увредите. Желеобразната материя започва да съхне и натискът върху нервите намалява.

Д-р Атанас Михайлов

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -