понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниАминокиселина може да замести аспирина за профилактика на инфаркта

Аминокиселина може да замести аспирина за профилактика на инфаркта

Аминокиселината аргинин може скоро да се препоръчва като заместител на популярния сега аспирин за профилактиката на тромби, а оттам на инсулт или инфаркт. Това съобщава специализираният немски сайт „Медицинаускунфт“, като цитира ново проучване. Идеята да се търси заместител на ацетилсалициловата киселина е заради неприятните симптоми в стомашния тракт при някои по-чувствителни хора.

Стеснени кръвоносни съдове, високо кръвно и проблеми с кръвоснабдяването разболяват сърцето. То е като помпа, която в случая е системно претоварена. Атеросклерозата започва с малки отлагания по вътрешните стени на кръвоносните съдове. Така т. нар. ендотел на артериите се уврежда функционално, настъпва доста преди появата на типичната плака и преди диагнозата да е възможна. Когато плаката достигне определена плътност, се стига до проблеми с кръвоснабдяването – може да има болки при ходене, проблеми с концентрацията, световъртеж и пристягане в гръдния кош. В най-лошия случай се образуват тромби, които запушват някакъв съд. Последицата са инсулт или инфаркт.

Атеросклерозата настъпва тихо и неусетно, без болка

Оплакванията се появяват когато вече е доста късно. За да предотвратят този процес, много хора приемат препарати за разреждане на кръвта, ацетилсалициловата киселина е най-популярният от тях. Има много научни доказателства, че тя предотвратява слепването на клетките в кръвна, подобрява кръвообращението и затова се приема като профилактика на инфарктите.

Приемането на аспирин обаче има и минуси – много хора с чувствителен стомах не го понасят. Други странични ефекти са киселини, прилошаване, повръщане, болки в стомаха и разстройство. Сега учените имат първи данни, че аминокиселината аргинин може да се използва като заместител на ацетилсалициловата киселина при разреждането на кръвта. Тя се среща в някои натурални продукти като червено месо, пшенични кълнове, соя, скариди и ядки. Има я и в някои хранителни добавки. Аргининът има положително влияние върху сърдечносъдовата система, смята се за естествен афродизиак.

Субстанцията е пред-степен на важния за организма азотен монооксид (NO). Той разширява кръвоносните съдове, подобрява кръвоснабдяването и така допринася за спада на кръвното налягане. Азотният монооксид нормализира функционалните смущения по вътрешната стена на артериите, тъй като при атеросклерозата той не се образува в достатъчно количество в съдовата стена.

Аргининът подобрява не само вискозитета на кръвта. Проучване на проф. А. Салех от университета в Кайро откри, че тази аминокиселина може да предотврати слепването на тромбоцитите и образуването на плака по вътрешната стена на артериите толкова добре, колкото и ацетилсалициловата киселина. Цитираното проучване обаче е първото по рода си и резултатите от него все още не могат да се използват за генерална препоръка.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -