Коронавирусът може да увреди сърцето месеци по-късно

PRINT
сърце сърдечни заболявания

Медицинският факултет на Университета във Вашингтон разкриха още една коварна страна на новия коронавирус. При някои хора той може да проникне директно в клетките на сърцето и да се размножава в сърдечния мускул. Там причинява клетъчна смърт и може да наруши функцията на свиване на сърдечния мускул.

Учените потвърдили хипотезата си в експеримент с човешка сърдечна тъкан, отгледана от стволови клетки. Тази лабораторно отгледана тъкан била заразена с коронавирус. В резултат наблюдавали не само смъртта на клетките на сърдечния мускул, но и унищожаването на отделни мускулни влакна, важни за изтласкващата функция на сърдечния мускул. Неприятното е, че увреждането настъпило дори без видимо възпаление.

Защо коронавирусът застрашава сърцето?

Известно е, че и други вирусни инфекции могат да увредят сърцето, но това се дължи на свръхактивирането на имунните Т- и В-клетки. При заразяване с новия коронавирус функцията на други имунни клетки – макрофаги, моноцити и дендритни клетки, се нарушава. Разбира се, това не се случва при всеки, но е основание всеки да обърне по-голямо внимание на оплаквания, свързани със сърцето, след инфекция с COVID-19 или друга, по-тежко прекарано вирусно заболяване. 

След белия дроб COVID-19 засяга най-тежко сърцето

Наблюденията на учените имат огромно значение за клиничната практика, тъй като става ясно, че дори млади хора с прекарана лека форма на COVID-19, могат след време да развият сърдечни проблеми. При спортисти, на които е било позволено да се върнат към тренировките след преболедуване, се установява образуването на белези по сърдечната тъкан. Досега не беше ясно дали това е пряка последица от инфекцията или системното възпаление.

Източник: Медикъл експрес

[Общо: 3    Средно: 3.7/5]
Коронавирусът може да увреди сърцето месеци по-късно беше последно модифицирана от: март 9th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *