петък, 12 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак действа клопидогрел, може ли да се взема с други лекарства

Как действа клопидогрел, може ли да се взема с други лекарства

Клопидогрел е активна съставка в медикаменти за разреждане на кръвта, който се предписва на пациенти с вече претърпян инфаркт или инсулт, причинен от кръвен съсирек (тромб). Дава се и на хора с нестабилна ангина пекторис, предсърдно мъждене или периферна артериална болест. Намалява риска от образуване на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове.

Мнение на лекари за действието на клопидогрел

тромб тромбоза съсирване на кръвтаЧовешкото тяло има ефективна система за затваряне на рани, която се активира веднага, след като се появят най-малките наранявания. Тромбоцитите (кръвни плочици) се натрупват, като образуват съсирек и затварят откритата област, така че да не тече повече кръв.

За затварянето на рани са необходими определени собствени материали (наред с други неща, така нареченият аденозин фосфат, ADP), които сигнализират на тромбоцитите за увреждането и ги стимулират за образуването на съсирек.

При пациенти, които вече са претърпели инфаркт или страдат от нарушения на кръвообращението в крайниците, често съществува риск от образуване на кръвни съсиреци (тромби) в самото кръвообращение. Носени от кръвоносната система, тромбите могат да блокират така наречените емболови кръвоносни съдове в мозъка или в сърцето, като по този начин причиняват нов инфаркт или инсулт.

За да се намали този риск, може да се даде клопидогрел, който е тромбоцитен антиагрегант. Той предотвратява слепването на тромбоцитите, като блокира предаването на сигнала от аденозинфосфат към кръвните плочици. Това намалява риска от образуване на тромби, а рискът от инсулт или инфаркт намалява.

Познавате ли симптомите на инфаркта?

Приемане, усвояване и екскреция

Ако се приема през устата, само около 50% от лекарството се абсорбира в кръвта от червата. След това активната съставка трябва да се активира в черния дроб, преди да окаже ефект. Разграждането се осъществява отново в черния дроб. Продуктите от разграждането се екскретират през бъбреците и изпражненията.

Кога и как се приема клопидогрел

Показанията (показанията) на клопидогрел са:

  • 7 до 35 дни след миокарден инфаркт;
  • Кръвоносни нарушения на крайниците (периферна оклузивна болест).

лекарства хапчетаАктивната съставка клопидогрел има относително голяма продължителност и затова се приема само веднъж дневно като таблетка и независимо от храненето. Обичайната дневна доза за възрастни е 75 милиграма. Често лечението започва с една „зареждаща доза“ от 300 милиграма и след това продължава с 75 милиграма дневно.

Може да е полезно комбинирането с други лекарства, за да се усили ефекта. Често срещано е съчетаването с ацетилсалицилова киселина. Двете активни съставки имат различни действия за потискане съсирването на кръвта. По този начин слепването на тромбоцити става дори по-ефективно.

Тази комбинация от лекарства често се предписва на пациентите след поставяне на стент. Стентът е миниатюрна мрежа или балон, който се поставя вътре в съда на мястото на стеснението, за да осигури неограничен приток на кръв, когато пациентът е с повишен риск от инфаркт или инсулт.

Учени излязоха с нови препоръки за употреба на аспирина

Какви са нежеланите странични ефекти

Клопидогрел може да причини странични ефекти като кръвонасядания, кръвоизливи в стомашно-чревния тракт и общи стомашно-чревни смущения като диария и коремна болка (обикновено при 1 до 10% от пациентите). По-рядко (по-малко от 1%) след приемане на клопидогрел има промени в кръвната картина (намалени тромбоцити или левкоцити, увеличаване на еозинофилните гранулоцити), мозъчно кървене, главоболие, изтръпване, замаяност, сънливост, очно кървене, пептична язва, кожни симптоми, кръв в урината и удължено кървене.

Какво трябва да се има предвид, когато приемате клопидогрел

Противопоказания

Пациентите, които страдат от тежко чернодробно увреждане или от остро патологично кървене, не трябва да приемат клопидогрел.

Ограничения

безплатни прегледиЕфектът на медикамента продължава няколко дни. При планирани операции (включително стоматологична хирургия) лекарството се спира една седмица преди консултацията с лекаря.

Пациентите, които страдат от бъбречно или чернодробно увреждане, трябва да се консултират с лекаря, преди да приемат клопидогрел, тъй като досега са събрани много малко данни.

Някои хора са т.нар. бавни метаболизатори на CYP2C19. При тях активната съставка в черния дроб се активира по-бавно, което значително намалява неговия ефект. Има тестове, които предсказват ефективността на препарата.

Взаимодействия с други лекарства

Действието и страничните ефекти на клопидогрел се усилват от други разредители на кръвта (като ацетилсалицилова киселина (аспирин), хепарин, абциксимаб, ептифибатид, тирофибан). Същото се отнася и за болкоуспокояващи като ибупрофен, напроксен, диклофенак, индометацин, мелоксикам, пироксикам, фенилбутазон, целекоксиб, парекоксиб и еторикоксиб.

Лекарствата, които намаляват активирането на клопидогрел, потискат ефекта на разреждане на кръвта. Тези лекарства са например омепразол (потиска образуването на стомашната киселина), флуоксетин и моклобемид (антидепресанти), вориконазол и флуконазол (при гъбични инфекции), тиклопидин (също антиагрегант), ципрофлоксацин и хлорамфеникол (антибиотици), циметидин (за киселини и пептична язва) както и карбамазепин (при епилепсия).

Билки влияят на ефекта от лекарства за сърце, тромби и кашлица

Какви са рисковете при предозиране

Предозирането на клопидогрел може да доведе до повишена склонност към кървене. Ето защо винаги трябва да се консултирате с лекар, ако има съмнение за предозиране.

Досега не е известно да има вещество, което да противодейства при предозиране. Една от възможностите за лечение в такъв случай е въвеждане на консервирани тромбоцити за възстановяване на кръвосъсирването.

Внимание! Тази статия не е основание за самолечение. Коментарите са на медицински специалисти и служат само за обща ориентация. Терапията се предписва и наблюдава за всеки отделен пациент от неговия лекар!

Източник: Onmeda.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -