петък, 12 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКак да се избавим от гъбички във влагалището

Как да се избавим от гъбички във влагалището

Гъбичките във влагалището са неприятни заради симптомите и освен това влияят зле на здравето. Често жените отлагат ходенето на лекар, защото се притесняват да не бъдат обвинени в лоша хигиена. На практика е точно обратното – по-вероятно е гъбичките да се появят при прекалена хигиена.

Внимавайте с измиващите препарати

Повечето сапуни и гелове променят естествената влагалищна флора. Микроорганизми като гъбички и бактерии са част от нормалната флора в интимните части. Те не причиняват оплаквания и дори може да са полезни. Ако при тях настъпи дисбаланс, гъбичките може да започнат да се множат по-усилено и да се развие инфекция. Обикновено става дума за инфекция с Кандида абликанс (Candida albicans).

Равновесието на микроорганизмите може да се промени и когато жените вземат антибиотик. Влияние оказват и хормоните. Жените хващат гъбички по-често по време на бременност или когато пият противозачатъчни. По-голям е рискът и при диабет, отслабена имунна система и често ходене на плуване.

Характерен симптом на гъбичките са парене, сърбеж и бяло течение.

Ако симптомите са изявени или пък инфекцията често се повтаря, идете на гинеколог. При бременните често се налага специфична терапия. Най-важното е да се изясни дали няма някаква скрита причина за инфекцията.

Какво помага при гъбички

Класическото средство са антимикотични препарати, приложени локално под формата на мехлем или свещички. Подобни лекарства може да се купят от аптеката без рецепта. Подробни указания за използването им има в листовката.

При гъбичките медикаментите трябва да се използват достатъчно дълго, за да се постигне резултат. Другата особеност е, че и партньорът трябва да ги използва, за да се избегне повторно пренасяне на инфекцията чрез сексуален контакт. Това важи и когато мъжът няма никакви симптоми за гъбички.

При по-упорити инфекции лекарствата се приемат и като таблетки вътрешно.

Как да избегнем гъбичките във влагалището

Мийте интимната област предимно с вода, избягвайте сапуни и лосиони. Носете памучно бельо, което пропуска въздуха. Гъбичките обичат топли и влажни места. В тоалетната се бършете отпред назад. Иначе може да замърсите интимната област с микроби от ануса. Ако ходите на плуване, намажете интимната област с дебел слой мазен крем. След къпането подсушете грижливо мястото.

Ако имате установена гъбична инфекция, измивайте грижливо всичко, което е било в контакт с влагалището. Ако материята на бельото, кърпите позволява, перете на 90 градуса. Може да използвате и специален препарат срещу гъбички, който се слага в прането (купува се от супермаркета).

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации

1 коментар

  1. Една лъжица сода бикарбонат на 1литър вода хлатка с тази вода се прави промивка и измиване докато изчезнат гъбичките и е безвреда може винаги да се исползва и след секс бъдете здрави

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -