събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПодуването на краката - възможни причини и лечение

Подуването на краката – възможни причини и лечение

Подуването на краката е неприятно като козметичен дефект. Причините за този симптом може да са твърде малко движение, прекомерно напълняване, слаба съединителна тъкан. По-голям е рискът, ако подуването е свързано със заболяване на вените, лимфедеми, с някои заболявания на сърцето и бъбреците.

Обикновено усещането за тежест се появява и увеличава с напредването на деня. Вечерта и двата крака са тежки и подути на стъпалата и кокалчетата. Нещата се влошават в горещините. При по-леките случаи подуването спада след почивка, обливане със студена вода на прасците и подходяща гимнастика.

Кога да се обърнем към специалист?

Ако често или винаги вечер чувствате краката си подути, имате освен това разширени вени или видима мрежичка от капиляри по повърхността на кожата, трябва да идете на лекар. Други подозрителни симптоми са когато цветът на кожата се променя и оцветява, появяват се болки или отоците са само по единия крак.

Притеснително е и ако внезапно кракът се надуе, ако се появят задух, болки в гърдите при дишане, сърцебиене, колабиране заради слабо кръвообращение. Не бива да се подценява, че състоянието може да е предизвикано от белодробна емболия. Тя е тежко усложнение при венозна тромбоза.

Кои заболявания причиняват подуване на краката

Проблемите в кръвообращението, които водят до подуване и отоци в краката, може да са свързани с венозна слабост и проблеми в лимфните съдове. Първопричината може да е венозна тромбоза или дори инфекция.

При някои жени се образува прекомерно мастна тъкан и се стига до необичайно надебеляване на крака – липедем. Някои заболявания на органите, рак, както и метаболитни заболявания може да причинят подуване на краката. Подуванията по време на бременност не се смятат за болестно състояние и няма да бъдат разгледани тук.

Преди да идете на лекар, наблюдавайте внимателно какво и кога се случва – дали се подува целият крак до хълбока или само стъпалата, кокалчетата или подбедрицата. При липедем стъпалата и дланите остават по-слаби.

Наблюдавайте още къде точно са отоците, дали засягат и двата крака, колко дълго остават, имат ли някакви особености. Задължително трябва да споменете и ако имате придружаващи заболявания.

Ако подуването и отоците са само по единия крак, предимно на стъпалото, около кокалчетата или подбедрицата, вероятно причината е смущения в кръвообращението или лимфната система.

Двустранното равномерно подуване се свързва по-скоро с вътрешни заболявания, които засягат сърцето, бъбреците, щитовидната жлеза. Тогава се наблюдават симетрични отоци. Същото се отнася и за мастните натрупвания по краката.

Възможни причини за отоци по единия крак:

 • Венозни заболявания: варикозни вени, дълбока венозна тромбоза, хронична венозна недостатъчност, флебит (и в двата крака)
 • Лимфедем
 • Недобро кръвоснабдяване в артериите (исхемия, може да е и на двата крака)
 • Инфекции (целулит)
 • Тумори (също и в двата крака)

Възможни причини за подуване на двата крака:

 • Липса на движение
 • Липедем
 • Сърдечна недостатъчност
 • Бъбречна недостатъчност
 • Заболявания на черния дроб
 • Отоци заради дефицит на определени протеини
 • Диабет
 • Нарушения в храненето
 • Алергии, отравяния
 • Хормонални нарушения (хипотиреоидизъм, надбъбречна заболяване)
 • Хормонални промени (преди менструация, по време на бременност)
 • След операция или лечение на рак
 • Някои лекарства (нестероидни противовъзпалителни средства, блокери на калциеви канали, диуретици, кортизон съдържащи средства, хормонални контрацептиви, хормонозаместителна терапия и други)
 • Диуретици, лаксативи или злоупотреба с алкохол.

Лечението е според типа на проблема. Във всички случаи може да се постигне облекчение с повдигане на краката за почивка през деня или вечерта, обливане на прасците със студена вода, специален масаж за лимфен дренаж. Движете се повече, достатъчно е да ходите пеша. Това ще активира кръвообращението. Много полезна е и гимнастика във вода, както и гимнастика срещу разширени вени.

Добър вариант е използването на компресиращи чорапи – консултирайте се с лекар, кои модели са подходящи за вас. Стресът също може да окаже влияние. Затова помислете как да релаксирате най-добре. Ако имате излишни килограми, направете всичко възможно да отслабнете.

Свързани публикации

2 коментара

 1. Здравейте всички, пишещи отзиви и мнения! Обръщам се съвсем общо, защото проблемът, който засягам е всеобщ. Неграмотността ни залива от всякъде. Не съм нито литератор, нито обременена професионално с парвописа и правоговора, но ситуацията е нетърпима. Ще се спра само на няколко примера.
  Поколението от 40 г. надолу има сериозен проблем с буквата Й. Слага я и в множествено число и въобще – както му падне, т. е. напосоки.
  Множество от водещи предавания по телевизията явно не са и сънували, че в българския език е останал един падеж – звателният. Вместо да кажат при обръщение Иване, Петре, Пламене и пр. те се напъват да изглеждат по-знаещи (от кого ли?) и ни натрапват Иван, Петър, Пламен все едно, че не контактуват директно с тези хора.
  Жестоката неграмотност при журналистическата гилдия се допълва от отчайващата такава на депутатите ни. Тези хора кой знае защо ни наложиха промяна на ударенята във фамилните имена, като най-очевадният пример е с Тодоров/а, чието ударение доскоро беше на първата сричка, а сега масово се слага на последната.
  За да не досаждам ще спомена налаганото ни от екрана в реклами и предавания „НА сто процента“. Моя приятелка, която живее от 20 г. в Канада се върна наскоро и един ден ме попита: Не се ли казваше „100 процента?“ и защо всички са започнали да казват „на сто процента“? От неграмотност, отговорих. Както вместо ПРЕДВИД казват „В предвид“ или „НА предвид“.
  Тъжното е, че дори в професиите, в които се изисква брилянтен правоговор и правопис неграмотността става все по-агресивна … Е, толкова за хората и буквите!

 2. Най-общо казано, подуване на краката на фона на алергии се получава при отслабена имунна система. Конкретните причини, които водят до такова състояние, могат да са свръхчувствителност към козметика, храни и тъкани; към медикаменти, особено към антибиотици и аналгетици; при хипо- или хипервитаминоза; под въздействието на професионални фактори – при работа в хранителната или химическата промишленост; физически фактори – стресови ситуации и травми.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -