четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниГигантска аневризма в мозъка излекувана с уникална операция

Гигантска аневризма в мозъка излекувана с уникална операция

Неврохирурзи от УМБАЛ „Св. Анна“ в София излекуваха 60-годишна пациентка с гигантска аневризма. Д-р Нурфет Алиоски, началник на Отделение по ендоваскуларна неврохирургия, заяви, че операцията е изключително рядка и сложна. Особеното при нея е, че са поставени два стента в аневризмата – вторият бил наместен в първия.

Жената постъпила по спешност с левостранна хемипареза по тежка за ръката и частична сензомоторна афазия. След направените изследвания става  ясно че става въпрос за аневризма – тя била една, но с гигантски за този вид малформации размери – над 2 сантиметра. Намирала се в кавернозен сегмент.

Лекари с различни специалности – невролози, неврохирузи и рентгенови специалисти, обсъдили заедно случая. Взели решение да се приложи ендоваскуларен метод. Това означава поставяне на т.нар (Flow diverter)  или стент, който да отклонява потока.

аневризма

Стентовете са поставени чрез достъп през крака

Чрез специални катетри през крака опериращият екип стига до сънната артерия, след което със специфични микрокатетри се поставя стент. След внимателен анализ на състоянието на пациентката по време на операцията се преценило, че се налага поставянето и на още един стент вътре в самия стент. Целта била максимално да се укрепи съдът.

Операцията преминала успешно. Жената вече е с  възстановено съзнание. Има подобрение по отношение на левостранната хемипарезса и нарушенията в говора, съобщават от болницата.

„Въпреки, че само аз  имам над 400 подобни операции, това  е първата подобна операция, при която се наложи да бъда поставен втори стент, вътре във вече поставен стент. Включително и колегите по света рядко прибягват до такъв тип операции, но когато се налага те трябва да се направят“ каза д-р Алиоски.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -