Упражнения при разширени вени и бременност

PRINT
бременна бременост

В основата на оплакванията при разширени вени и венозна недостатъчност е венозният застой – натрупване на венозна кръв в разширените вени или неправилното й връщане през увредени венозни клапи (рефлукс). Това води до оток, те жест и болки в краката.

Какво трябва да направи пациентът, за да намали венозния застой в долните крайници?

Много важно е той да спазва необходимия хигиенно- диетичен и двигателен режим, за да намали застоя и оплакванията си. На първо място, трябва да избягва статичното натоварване на краката, т.е. продължителното стоене прав или седнал без раздвижване на краката. При покой в легнало положение краката трябва да са повдигнати на възглавница 10-15 см над нивото на гръдния кош. Кракът трябва да е леко сгънат в коляното и обърнат навън. В изправено положение трябва да се носят стриктно еластични чорапи или бинтове.

На второ място е движението. Всички активности с раздвижване на краката са полезни – ходене (минимум 30 минути дневно според СЗО), бягане, каране на велосипед, велотренажор, степер, бягаща пътечка, танци, плуване, аеробна гимнастика, каране на зимни и летни кънки, ски бягане, народни танци, туризъм. Още по-полезни са тези активности, когато се изпълняват с еластични чорапи или бинтове.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Профилактика на образуването на тромби в домашни условия 
Кога се прави операция при разширени вени? 
Какво означава постоянната болка в прасеца? 

Плуването и водната аеробика са особено полезни, тъй като плътната водна среда има ефект на естествена компресивна система. Освен плуване е полезно и ходене във водата, потопен до кръста. физическите упражнения помагат и за намаляване на телесното тегло, което също облекчава венозния застой.

Подходящи упражнения за намаляване на венозния застой в краката:

1. От седнало положение – свиване и разпускане на стъпалата в глезените, въртене в глезенните стави по посока на часовниковата стрелка и обратно, стягане и разпускане на мускулите на прасците, повдигане на подбедриците от седеж до хоризонтално положение.

2. От изправен стоеж – повдигане на пръсти и на пети, ходене на пръсти и на пети, изкачване на стълби.

3. От легнало положение – повдигане на краката до ъгъл от 45 градуса и връщане обратно, от повдигнати крака движения, които наподобяват каране на колело, изписване със стъпалата на цифрите от 1 до 9, катерене на краката по стената от лег, изписване на кръгове с краката и др.

4. Упражненията на Кегел за тонизиране на тазовото дъно – стягане и разпускане на мускулите около тазовото дъно за намаляване на венозния застой в таза.

При бременни жени може да се използват всички активности за раздвижване на краката, като се изключва плуването в открити или обществени водоеми и басейни в последните 45 дни от бременността, както и упражнения, притискащи корема на бременната.

д-р Асен Драмов ангиологД-р Асен Драмов, главен асистент в Клиниката по съдова хирургия и ангиология на Националната кардиологична болница

Снимка: hearthospital.bg

[Общо: 5    Средно: 3/5]
Упражнения при разширени вени и бременност беше последно модифицирана от: март 10th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *