петък, 21 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЩадящо лечение на анални фисури и хемороиди

Щадящо лечение на анални фисури и хемороиди

Устремени да се справим с поредната спешна задача, сме склонни да оставяме грижите си за здравето на заден план. Много често хората са склон¬ни да пренебрегнат определени оплаквания, особено ако не са свързани със силна болка.

Понякога обаче зад тях стоят сериозни проблеми, които не трябва да се подминават. Едно от тези състояния е ректорагията (кървене от дебелото черво) – оплакване, с което се проявяват различни заболявания. Две от най-актуалните сред тях са аналната фисура и хемороидите. А често ректорагията може да е сигнал за по-сериозни, дори зло¬качествени заболявания.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
5 мита за хемороидите 
Хемороидите се оперират, само ако кървят силно 
Газове и лесна умора са сред ранните признаци на рака на дебелото черво 

Анални фисури

Най-честата причина за болка в аналната област, придружена с кървене, е неголяма раничка, която се намира в самия изход на дебелото черво. Нарича се фисура и представлява продълговато разкъсване на анодермата, което обикновено се локализира назад към опашната кост на самия анус.

Характерно е кървене с ален цвят, което се появява при самия акт на дефекация, а болката е най-силна след него. „Това обаче не е задължително и една част от болните споделят за почти непрекъснати болки, свързани с периоди на парене, сърбеж и цялостно неприятно усещане в тази област. Светлите периоди, за съжаление, са изпълнени с очакване на поредната болкова криза. Често заболяването се бърка от неспециалистите с хемороидална болест“, коментира д-р Бисер Петров, хирург в УМБАЛ „Софиямед“. Лечението на аналната фисура в началния стадий на заболяването е с лекарства, но ако оплакванията продължават, е препоръчително оперативно лечение. В УМБАЛ „Софиямед“ специалистите прилагат съвременния метод, наречен латерапна миотомия на вътрешния анален сфинктер – срязване на малка част от проблемния мускул и коагулиране – „изгаряне“ на фисурата, за да се превърне в прясна хирургична рана с възможност за заздравяване.

Тази интервенция е широко прилагана във водещите проктологични центрове в Европа поради високата успеваемост и минималната хирургична травма. Интервенциите са от типа еднодневни и не се налага продължителен болничен престой. Самата процедура трае от 5 до 15 минути, а само след около 1 час пациентът може да приема храна и течности. Възстановяването до активен начин на живот е 5-7 дни.

Хемороидална болест

Всички хора имат хемороидален плексус, който служи за по-доброто притваряне на аналния канал, но когато започне симптоматика, свързана с кървене, болки, сърбежи, пролапс, тогава вече се касае за хемороидална болест. Заболяването е едно от най-честите в хирургичната практика. Поне един от всеки десет души страда от този проблем. „Когато има съмнение за анална фисура или хемороиди, е изключително важно човек да се прегледа при специалист – не само защото той ще направи адекватна преценка на състоянието, но и ще предприеме необходимото навременно лечение. Освен това колопроктологът има предвид, че и много други опасни заболявания като рака на ректума, може да започнат с ректорагия. Важно е да се отбележи, че при кървене от дебелото черво е от изключително значение пациентът да има точна диагноза. Изследването фКС – фиброколоноскопия, дава максимално точен резултат при диагностиката на дебелото черво. След точната диагноза може да се започне и адекватно лечение“, уточнява хирургът.

Оперативно лечение при хемороидална болест се прилага при хемороиди от II, III и IV стадий, както и при пациенти с хемороиди от I стадий, при които състоянието не може да се овладее с медикаменти и се създава значителен дискомфорт за болния. Стадиите се определят от размера на хемороидите и пролабирането им извън аналния канал.

Методът, който д-р Петров прилага в „Софиямед“, се казва ТНD (трансанапна хемороидална дезартеализация) и е подходящ за лечение на симптоматични вътрешни хемороиди, при които не е постигнат успех от консервативната терапия: „ТНD по същество е нискоинвазивна хирургическа интервенция. При нея с помощта на доплер се локализират и след това се прекъсват съдовете, които снабдяват с кръв хемороидите (причината за появата на хемороиди). След това се коригира пролапсът, ако това е необходимо.

При всички други видове манипулации за лечение на хемороиди се отстраняват самите възли, без да се коригира главната причина за тяхното развитие. Именно поради този факт рецидивите при ТНD са редки. А ползите за пациента са многобройни. Най-голямата, разбира се, е високата успеваемост спрямо стандартните операции, обяснява специалистът. Той изтъква още, че болката е многократно по-лека. „Няма изрязване на тъкани, липсва кървене в следоперативния период, болните се възстановяват по-бързо и по-рано I се изписват от болницата, не се нарушава анатомичната цялост на аналната област и пациентите нямат проблеми с ходенето по голяма нужда“, уточнява д-р Петров.

Препоръките на хирурга към пациентите с подобни проблеми е да потърсят колкото е възможно по-скоро специализирана помощ, преди заболяването да се е влошило, защото колкото по-рано се започне лечение, толкова по-добри ще са резултатите.

Свързани публикации

2 коментара

  1. Да и яз съм с хемороиди имам исърдечно заболяване за мен причините за хемороидиса наследствени свързани с кървоносната сшстема друга причина е запека и трета причина гоямо натоварване и робота на място бе много движение благдаря за статията.

  2. Определено си трябва движение, за да се подобрят подобен тип проблеми

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -