сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноУникално откритие: превръщат раковите клетки в имунни!

Уникално откритие: превръщат раковите клетки в имунни!

Учени от Станфордския университет открили как да превърнат левкемични клетки в напълно безопасни имунни клетки макрофаги. Това става ясно от съобщение на сайта на авторитетното учебно заведение.

Откритието е направено от експерти, които работят с ракови клетки на пациенти, като се опитвали да ги запази живи. Пациентите страдали от В-клетъчна левкемия, която често е агресивна и с лоша прогноза. При нея раковите клетки до голяма степен приличат на стволови, които са принудени да останат в незряло състояние. Лабораторното наблюдение показало, че някои ракови клетки в клетъчната култура променили размера и формата си. Те започнали да изглеждат по-скоро като макрофаги.

Това е интересно, защото макрофагите са имунни клетки и могат да абсорбират и буквално да преработват ракови клетки и патогени. Научното съобщение от Станфордския университет е добра новина, особено за пациентите с агресивна B-клетъчна левкемия с мутация, известна като Филаделфийска хромозома. След това, когато от раковите клетки се образуват нови макрофаги, те вече съдържат химически сигнали, които помагат на организма да „изчисли“ раковите клетки. Това увеличава ефективността на имунната система.

Следващата стъпка на учените ще е да се опитат да разработят лекарство, което да повтори успеха им в лабораторните опити. В медицината вече има друг прецедент с подобно лечение. Ретиноевата киселина се използва за лечение на остра промиелоцитна левкемия. Тя превръща определен вид ракови клетки на левкемията в безобидни – гранулоцити. Подобни терапии се наричат „диференциращи“. Интересът към тях е голям, затова и научните екипи работят на пълни обороти.

Източник: med.stanford.edu

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -