сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак се лекува отосклероза?

Как се лекува отосклероза?

Отосклерозата е заболяване, което причинява дегенеративни промени в слепоочната кост и значително намаление на слуха. В повече от половината заболели се открива наследствена обремененост. Преди 30-40 години се считаше, че тя е едва 20-25%, но с развитие на генетиката процентът скочи на 60. Известни са цели фамилии с отосклероза. След време може би ще се открие точната причина за това унаследяване. Боледува предимно бялата раса, главно млади жени след бременност. Мъжете боледуват 2-3 пъти по-рядко.

Много хора, включително и лекари, считат, че отосклерозата е подвид на възрастово увреждане, като правят паралел с атеросклерозата, което говори, че са абсолютни невежи по проблема. Най-тежко протича отосклерозата, когато започва в пубертета, докато стандартно се установява към 30-40 години.

Отосклерозата има два симптома

Това са намаление на слуха и шум в ушите. Обикновено е двустранно, но в някои случаи оплакванията са само в едното ухо. Това е така, защото, ако промените в слепоочната кост са на пътя на звуковата вълна, има намален слух. Ако са встрани в друга зона, няма намален слух. Важно е изследването на слуха да е много точно, защото иначе подвежда хирурга и няма ефект от операцията.

Най-честата форма на отосклерозата е тимпаналната (80%). Тя е благоприятна за операция и успехът е добър. Останалите форми са подходящи за слухов апарат. Заболяването отосклероза все по-убедително се оказва наследствено.

Лечението е оперативно или чрез слухопротезиране. Тъй като се среща главно при млади хора, те предпочитат операция. Тя не премахва болестта, обаче възстановява пътя на звуковата вълна и слухът обикновено се нормализира.

Тъй като заболяването продължава, може след 20-25 г. Слухът отново да спадне, но все пак това е достатъчно дълъг период за нормален живот. Операцията при отосклероза е уникална, защото, без да знаем причината, създаваме на пациента комфорт. Операцията е разпространена в цял свят.

Има различни подобрения, направени за улеснение на хирурга. Нека пациентите да не се подлъгват по тях, а да направят справка къде и при кого се оперират най-много болни с отосклероза.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -