Д-р Папазова: Зехтин и зелени салати срещу атеросклерозата

PRINT
д-р Мария Папазова

Атеросклерозата е част от естествения процес на стареене, всеки от нас обаче може да направи много, за да отложи процеса във времето. В основата е начинът на живот – комбинация от правилно хранене, физическа активност и поддържане на емоционална хигиена, подчертава доц. д-р Мария Папазова, холистичен лекар.

Отлагането на плака в съдовете, известно като атеросклероза, може да е първоначален дисбаланс или пък да е последица от други нарушени процеси в организма. В същината си това е хронично възпалително заболяване. Ускорява се тъканната дегенерация, тъй като в артериите не може да се осъществява нормално кръвообращение. Кръвта е тази, която храни клетките ни, пояснява лекарката. Така те остават без достатъчно кислород и хранителни вещества, ускорява се състаряването на организма – от мозъка, през сърцето до крайниците.

По-добре да предпазваме, отколкото да лекуваме, казва д-р Папазова. Значение имат гените, с които ние се раждаме, но не по-малка тежест има начинът на живот – хранене, режим на работа и почивка, стрес, емоции. Влиянието на околната среда върху гените и поведението на клетката вече е самостоятелна наука – епигенетика. Ето един пример – млада жена от семейство на хипертоници поддържа по принцип ниско кръвно налягане. Постъпва на работа в среда, където властват злоба и завист. Чувства се зле и открива, че само за няколко месеца е вдигнала високо кръвно – отключил се е наследственият ген. Напуска тази работа и решава да промени в позитивна посока начина си на живот. Месеци след това вече се чувства добре, а твърдото решение да стои настрана от подобна среда занапред позволява тази генетична информация да бъде запечатана и да не се проявява повече.

Имаме власт да потиснем болестните гени

Плаката по стените на съдовете се трупа, защото има разрехавяване на тъкани, натрупване на окислени мазнини, кръвни и имунни клетки, както и активиране на гени, които улесняват процеса. Винаги има начин как да ги „заглушим“. Всички фактори, които провокират възпаления, са важни. Да започнем от емоциите и мислите ни. Атеросклерозата се асоциира със самоограничаващи мисли и действия. Ускоряват я нагласи като „Втвърдявам се в преценките и реагирам строго“, „Задушавам потока на енергията и го ограничавам, защото смятам, че животът не ми носи нищо хубаво“, „Чрез неподходящо скъперничество всъщност се разпилявам“.
Правилната душевна нагласа е „Изпълнен с радост загребвам с пълни шепи от живота“, посочва д-р Папазова.

Кой е маркерът за сърдечно-съдов риск? Догма е, че животинските мазнини са вредни и че холестеролът сам по себе си води до съдови заболявания. В организма храната се усвоява, влиза в чернодробното кръвообращение – отделят се триглицериди и алфа-липопротеини с висока и ниска плътност. Тези с ниската плътност могат да бъдат големи и малки. Рискът за атеросклероза е налице, ако триглицеридите и лошият холестерол (LDL) са увеличени, а добрият холестерол (HDL) е намален. „Само че високите триглицериди и лошият холестерол идват не от определени мазнини, а от тестените изделия“, заявява д-р Папазова.
„Опитите с ГМО са започнали преди 70 г., макар че за тях се говори едва от 15 г.“, допълва тя.
Чували сме, че някои хора могат да реагират с алергия към глутена, има обаче поне 100 вещества, които може да са рискови в ГМО променената пшеница. „Всички тестени изделия от пшеница, ръж, овес, бял ориз, ечемик, соя и царевица – това са все продукти, които всъщност ни разболяват“, казва д-р Папазова. По думите й съвременният човек е в състояние на постоянен хранителен стрес – и заради променените за нуждите на индустрията храни, и заради прекаляването с калориите по принцип. „Преяждането и приемането на неподходящи храни затлачва междуклетъчното пространство, пречи на комуникацията между клетките“, допълва д-р Папазова.

Зелени салати и зехтин срещу метаболитния синдром

Метаболитният синдром – комбинацията от високо кръвно налягане, повишена кръвна захар и наднормено тегло, е пряко свързан с атеросклерозата. Дори ако сме предразположени по наследство към напълняване около корема, можем да противодействаме, като приемаме повече витамини от групата В, фолиева киселина, коензим Q10, омега-3 мастни киселини. Това означава да наблягаме най-вече на зелени салати и всякакви зелени зеленчуци, зехтин, маслини, яйца и риба. „А солите на д-р Шуслер са друг верен помощник в профилактиката на атеросклерозата и всички метаболитни смущения“, посочва д-р Папазова. Това са минерали, необходими за правилното функциониране на клетката. Има няколко класически комбинации.

Комбинации с шуслерови соли против възпаленията

Със силен противовъзпалителен и антиоксидантен ефект е комбинацията от шуслерови соли 3, 4, 5, 6, 7 и 9.
Тези с номера 4 и 6 отстраняват възпалението в артериалната стена; номера 3, 5, 7 и 9 съдържат фосфор, което ги прави важни за профилактиката на окислителния стрес и възникващите субклетъчни възпалителни процеси. Сол 6 е уникална, внася кислород, облекчава състоянието на гняв и раздразнителност, това е солта на хроничните заболявания. „Вземат се по 3-5 таблетки дневно в продължение поне на месец“, съветва д-р Папазова. За овладяване на стреса тя препоръчва шуслерови соли 3,5,7,9 и 11. Тази комбинация доставя на организма фосфор, регулира синтеза на аденозин трифосфат, който доставя енергия на клетката, и предотвратява острия имунен дефицит. Coлите действат като мембранни антиоксиданти в клетката и междуклетъчното пространство. Номер 11 – силицея, действа благотворно върху психиката и цялостната обмяна на веществата.

[Общо: 3    Средно: 2.7/5]
Д-р Папазова: Зехтин и зелени салати срещу атеросклерозата беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *