Какво означава постоянната болка в прасеца?

PRINT
д-р Асен Драмов ангиолог

Болката е един от най-универсалните отговори на организма на различни вътрешни и външни дразнители. Най-честата причина за болки в мускулатурата на прасците са различни синдроми и заболявания, свързани с костно-мускулната система като например травми, артрозни изменения по ставите (износване на ставния хрущял), остеопороза, плоско стъпало и пр.

Радикулит или дископатия може да са причина за болката

Много често такава болка се появява и при дразнене на периферните нерви при заболявания, засягащи поясните прешлени на гръбначния стълб, като радикулит, дископатия, спондипоза (ошипяване). При редица съдови заболявания един от първите симптоми може да бъде болка в подбедрицата. При острата артериална недостатъчност (внезапно запушване на артериите на крака) болката е силна, остра и пробождаща, понякога непоносима. Тя се съпровожда с изстиване на стъпалото, побеляване или посиняване на пръстите, невъзможност за движение на пръстите и стъпалото и намаляване на сетивността им.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Води ли до разширени вени седенето с кръстосани крака?
Съвети как да се справим с разширените вени
Болка и зачервяване на кожата издават тромбофлебита

При хроничната артериална недостатъчност на крайниците болката се появява само при ходене – изкачване на наклон или по-бързо ходене или бягане. Пациентите точно определят при ходене на колко метра се появява болката. В действителност това не е точно болка, а чувство на умора и схващане на мускулатурата, което кара пациента да спре. Опредепя се с термина „клаудикационна“ болка или claudicalio intermitens -периодично накуцване. В по-напредналите стадии може да се появи и болка в покой. При заболяванията на вените също може да има болка в подбедрицата.

При запушване на дълбока вена има и твърд оток

При запушване на дълбоките вени (флеботромбоза) се наблюдава твърд оток и болка в подбедрицата, засилваща се при сгъване на стъпалото. Цветът на кожата може да се промени (да посинее). При тромбофлебит на повърхностните вени има силна болка в областта на засегнатите вени, съчетана със . затопляне и зачервяване. При разширените вени и хроничната венозна недостатъчност . болката в подбедриците е по-слаба и се проявява по-силно към края на деня, като обикновено е съчетана с тежест в краката и оток.

При поява на болка в подбедрицата пациентът трябва да се обърне към общо-практикуващия пекар, а той ще го насочи най-често към ортопед травматолог или ревматолог, но ако прецени, че се касае за съдово заболяване, и към съдов специалист -ангиолог или съдов хирург.

Д-р Асен Драмов, главен асистент в сектора по ангиология кьм Клиниката по съдова хирургия и ангиопогия в Националната кардиологична болница – София

[Общо: 15    Средно: 3.7/5]
Какво означава постоянната болка в прасеца? беше последно модифицирана от: юли 16th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *