Води ли до разширени вени седенето с кръстосани крака?

PRINT
разширени вени

Има ли риск за разширени вени, ако често седим с кръстосани крака? Разпространено е мнението, че това затруднява кръвообращението и води до заболяването. Няма научни факти, които да подкрепят твърдението, казва проф. Маркус Щюкер, специалист по разширените вени.

Тези кръвоносни съдове се намират твърде дълбоко в крака, за да бъдат засегнати от седенето с кръстосани крака, допълва проф. Щюкер. Ако кракът изтръпне или усетим мравучкане, то причината може да е приклещен нерв, допълва специалистът по вените. Продъжителното седене обаче само по себе си вреди на тези кръвоносни съдове.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Отоците по краката – кога при какъв лекар да ходим
Болка и зачервяване на кожата издават тромбофлебита
Eмболията възниква внезапно и може да застраши живота
Съвети как да се справим с разширените вени

Задачата на вените е да транспортират кръв към сърцето. Те могат да се справят добре, само ако мускулната „помпа“ в прасците работи добре. Мускулите притискат вените и кръвта малко по малко се придвижва нагоре. Това се случва, само ако се движите и натоварвате мускулатурата на прасците. Седите ли неподвижно на бюрото, тази мускулна група се изключва напълно и кръвта застоява в краката.

Не става дума за неблагоприятна поза при седене, а по-скоро за обездвижването само по себе си, коментира специалистът. Допълнителни фактори, които усложняват ситуацията, са наднорменото тегло, наследствено предразположение, слаба съединителна тъкан, която се среща по-често при жените. Най-доброто, за да стимулираме вените, е да ставаме по-често от стола и да повървим малко. Дори в автобуса или самолета можем да се раздвижваме по-малко – правете кръгове със стъпалата или просто ги движете нагоре-надолу.

Източник: Apotheker Umschau

[Общо: 1    Средно: 2/5]
Води ли до разширени вени седенето с кръстосани крака? беше последно модифицирана от: април 10th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *