Някои хора страдат по-често от цистит – ето защо

PRINT

Защо някои хора по-често страдат от цистит? Учени от САЩ твърдят, че са намерили отговора на този въпрос. Оказва се, че самата урина увеличава риска от това заболяване. От нейния състав зависи дали бактериите ще се размножават спокойно в пикочните пътища и колко активни ще са те. Храненето също играе важна роля, съобщава The Daily Mail.

Експерти от Медицинското училище към Университета на Вашингтон подчертават, че инфекциите на пикочните пътища често са провокирани от бактериите E. Coli. Те причиняват цистит, а човек усеща болки или парене при уриниране, принуден е често да посещава тоалетната. Оплаква се от болки в долната част на корема. Лечението обикновено е с антибиотици. Ако се прилагат често обаче, има риск да се развие резистентност. Ето защо учените решили да подходят към проблема от другата страна и да разберат кое улеснява размножаването на бактериите в пикочните пътища.

Те отгледали Е.коли в проби урина от здрави доброволци. Оказало се, че урината е в състояние да ограничи размножаването на бактериите. Пробите били разделени на две групи според това колко ефективно урината потиска бактериите. Особено ефективната група била изучена в детайли. В тези проби урина учените открили много активен ключов протеин, произвеждан от организма в отговор на инфекция. Това е сидерокалин, който лишава бактериите от желязото, необходимо за растежа им.

Върху активността на протеина сидерокалин пряко влияе киселинността на урината. По-рано урината с повишена киселинност се е смятала от науката за положителен фактор. Но в действителност колкото по-близо е нейното рН до това на чистата вода, толкова повече се активирал протеинът. Добре е, че киселинността на урината може лесно да бъде променена.

Друго важно откритие на новото проучване е, че наличието на малки метаболити (ароматни молекули) също играе роля за предотвратяването на цистита. Те попадат в урината от храната. Колкото по-ароматни са съединенията, толкова по-малко бактерии има в урината. Теорията сочи, че някои ароматни съединения се свързват с желязото, което е необходимо на бактериите да се размножават. Един от добре известните полезни продукти за хранене при цистит са червени боровинки.

Източник: The Daily Mail

[Общо: 3    Средно: 3/5]
Някои хора страдат по-често от цистит – ето защо беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *