четвъртък, 20 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЧакаме през лятото опасен щам на стомашен вирус

Чакаме през лятото опасен щам на стомашен вирус

Лятната почивка е време за релакс, но често се случва настроението ни да се помрачи от остра инфекция. В повечето случаи тя е съпроводена от повръщане или разстройство. Много от тези летни болести се причиняват от ентеровируси, които са доста разнообразни като подвидове.

Това лято се очаква и един опасен щам от тази група – „Ентеро 76″, казва д-р Мария Грозева, педиатър и хомеопат от Хасково. Наистина, той се среща значително по-рядко от останалите подтипове, но пък заболяването протича изключително тежко, защото може да бъде засегната и нервната система. Добрата новина е, че това усложнение е обратимо, допълва лекарката.

В началото на лятото един от основните въпроси, който вълнува нейните пациенти е, как да подготвят имунната си система за лятото. Мечтаем цяла зима за лятната отпуска и никой не би желал да се налага точно в този момент да търси спешно лекарска помощ.

Чакаме пик на летния грип през юли и август

В момента наблюдаваме преход от респираторните вируси (рино и аденовируси) към така наречения „летен грип“, пояснява д-р Грозева. Пикът се очаква през горещите месеци на юли и август. Когато хората говорят за „летен грип“ всъщност става дума за всички подтипове на чревните вируси – ротавируси, ентеровируси и норовируси. От тях са известни над 100 вида. Неприятното е, че те са изключително прилепчиви, изменчиви, а на всичкото отгоре притежават най-голямата позната в природата устойчивост. Най-опасни от тях са видовете „коксаки“. Именно инфекциите с тях протичат най-тежко. Общото състояние се влошава. Човек вдига висока температура до 39-40 градуса. Оплакванията са от втрисане, болки в мускулите, ставите и гърлото, повръщане, разстройство, може да се наблюдават кожни обриви, да има засягане на дихателната и нервната система. Вирусът попада в организма през устата и по въздушно-капков път, размножава се в червата и може да достигне по кръвен път до различни органи и системи. Точно това е коварното – може да предизвика усложнения като небактериален менингит, миокардит, вирусен енцефалит и дори пневмония посред лято.

Най-висока заболеваемост традиционно се наблюдава на морето, разказва д-р Грозева. Там се събират много хора на едно място. Не се спазва добра хигиена, понякога се консумира замърсена вода или храна. Като сме по цял ден на плажа, забравяме или няма къде да измием ръцете, преди да похапнем нещо.

Летните инфекции се причиняват от много и различни вируси, затова и протичат много разнообразно. Повечето хора – около 80% от заразените, не развиват симптоми. При други обаче се наблюдава тежко засягане на общото състояние с интоксикация, обезводняване и усложнения, допълва педиатърът. Всичко зависи от нивото на имунна система на боледуващия и вирулентността на причинителя.

Най-често засегнати са децата, заради неукрепналата си имунна система. Увлечени в игри, те забравят за миенето на ръцете, стоят прекалено дълго на слънце или пък тичат с мокри бански. Затова родителите трябва да следят стриктно за добрата хигиена, да не се излагат на преохлаждане или прегряване. Също така е важно малките да приемат достатъчно течности и да консумират здравословно приготвена храна. Да не се подценява грижливото измиване на плодове и зеленчуци.

Горещината е риск за качеството на сладоледи, кремове или сандвичи от улицата – в тях може да се размножават бактерии. Често в началото е трудно да се прецени дали става дума за банална или сериозна инфекция. При по-тежки симптоми – температура, повръщане и разстройство, които продължават повече от 2-3 дни, задължително да се търси лекар. Пикът на салмонелоза, дизентерия и хепатит А също е през лятото.

Как да се предпазим от неприятните вируси?

Повечето от нас вече са карали тези инфекции и имунната ни система е тренирана. Достатъчно е да се грижим за нея със здравословна храна, балансиран начин на живот чрез любима работа, хоби и партньор в живота, съветва лекарката. Децата се нуждаят от повече грижи, а хомеопатичните средства са отлични за профилактика. Седмица преди пътуването може да започнем подготовка с комбинираните хомеопатични препарати „Инфлуцид“ при по-големите и „Имунокинд“ за малките до 1 г. Като обща имунопрофилактика се дават три пъти дневно по 1 таблетка. В допълнение може да се даде и пробиотик. Този курс продължава по време на цялата почивка. При първи прояви на повръщане, разстройство и метеоризъм може да се започне с „Гастрокинд“ (до 1 г.) с доза от 6 пъти по 1табл. дневно при остри състояния, а после 3 х 1 табл. до изчезване на симптомите. При по-големи деца и възрастни дозата е двойна – 6 х 2 табл. и 3 х 2 табл. Това е изпитан комбиниран препарат на „Мама натура“, съдържащ четири хомеопатични лекарства насочени към стомашно-чревния тракт.

Първата помощ за децата включва още подходящ хранителен режим

Разбира се, родителите трябва да се стараят то да поема и достатъчно течности. При повръщане е важно да се спре храненето за няколко часа, дори ако малкото иска да яде. Давайте течности, които не дразнят стомаха на малки дози, но често – минерална вода, хладък чай, лимонов сок, рехидратиращи прахчета, разтворени във вода. „При това състояние помагат Шуслерови соли. От сол №8 (натриум хлоратум) се вземат по 3-6 табл. за регулиране на водносолевия баланс. Много често повръщането е съпроводено или последвано от разстройство. Чрез него също се губят течности, затова наваксването с течности през устата продължава. При стомашните вируси може да се прибавят шуслерова сол №3 (ферум фосфорикум), сол №5 (калиум фосфорикум). Продължава приемът на сол №8. По 3 таблетки от всяка сол се дават през половин час 3-4 пъти дневно. Тази комбинация е подходяща при температура над 38,5 градуса, която често съпровожда летните вируси. При спазми и колики може да се прибави и сол №7 (магнезиум фосфорикум). Десет таблетки от нея се разтварят в топла вода и се пият на малки глътки“, обяснява д-р Грозева.

Ако детето е отпуснато и сънливо, уринира рядко и се оплаква от коремна болка, това е сигнал за обезводняване. При малките състоянието е опасно, затова потърсете незабавно лекар, който може да назначи венозна рехидратация (вливане). Всяко закъснение усложнява лечението. Много е важна адекватната родителска реакция и навременната лекарска намеса, подчертава хомеопатът. След като се даде покой на стомашно-чревния тракт, проведе се правилна перорална рехидратация и се преодолее повръщането, може да се помисли за храна. 

Захранването става постепенно и с подходящи храни

За кърмаческата възраст са създадени специални диетични формули, а при по-големите деца и възрастни се започва със сухар, солети и бисквити. Важно е нищо да не се дава насила. Детето само ще покаже от какво има нужда. Човешкият организъм може продължително да бъде лишен от храна и да оцелее, но без течности не може да издържи и едно денонощие. Лесно е да родиш дете, трудно е да го отгледаш, заключава лекарката. Родител се става с всички грижи около бебето – температура, повръщане и други болести. Важно е да познаваме децата, да сме обучени, как да им окажем първа помощ, да разбираме това, което ни подсказват с поведението си. Човешкият организъм се стреми към хармония и ако имунната му система се намира в състояние на баланс, тя ще се справи с предизвикателствата на летните инфекции, завършва д-р Грозева.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -