събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеУголеменият далак е заради болести на кръвта или инфекция

Уголеменият далак е заради болести на кръвта или инфекция

Уголеменият далак (спленомегалия) се отнася до акутно (поради конкретна моментна причина) или хронично уголемяване на далака, което надхвърля нормалните му мерки – тежина от 350 г, дължина 11 см, ширина 7 см и дебелина 4 см. За разграничаването на различните степени на спленомегалия се прилага следния принцип – леката е при тегло на далака под 500 г, умерената – между 500 и 800 г, а тежката – над 1 кг.

Симптоми на спленомегалия

В много случаи подутият или уголемен далак не причинява осезаеми симптоми. Ако нарасне повече обаче, започва да притиска други органи в коремното пространство. Започнете ли да усещане чувство на тежест, общо неразположение или повръщане, трябва да се потърси лекар. Понякога оплакванията настъпват по време на хранене, в други – и без в момента да се яде.

Болките при уголемен далак често се възприемат като болки в корема или в гърба. При някои болката стига до лявото рамо, гърдите или гърба. Често преобладават симптомите на заболяването, причинило уголемения далак – температура, подути лимфни възли (при жлезна треска) или оплаквания в ставите (при ревматични болести).

Уголеменият далак може да доведе до свръхфункция на органа, т.е. до прекалено разграждане на кръвни клетки. Симптомите са малокръвие с блед цвят, умора, пристъп на слабост или сърцебиене. Ако настъпи дефицит на бели кръвни телца, човек става по-уязвим за инфекции, ако пък се образуват по-малко кръвни плочици, при засегнатия се стига по-бързо до кървене от носа.

Защо боли далакът?

Причини за уголемения далак

далак, болести на далакаВ повечето случаи спленомегалията се явява последица на други заболявания или инфекции. Рядко заболяването се отнася пряко до самия далак. Нерядко пациентите имат заболявания на кръвта или на лимфатичната система като левкемия или Морбус Ходжкин – злокачествен тумор на лимфатичната система.

Други възможни причини са туберкулоза, малария или инфекциозна мононуклеоза (жлезна треска), която се причинява от вируса на Епщайн Бар. Тази инфекция е често срещана и в повечето случаи безобидна. Отравяне на кръвта – сепсис, също трябва да се провери като възможна причина. Състоянието, при което инфекцията се разпространява бързо в кръвта, бързо може да стане животозастрашаващо и трябва да се лекува адекватно. Също и ревматични заболявания като системен лупус или болести на обмяната, свързани с отлагане на продукти на обмяната в тъкани и органи (например Morbus Gaucher), могат да причинят спленомегалия.

Застой на кръв преди черния дроб също е сред причинителите. В тези случаи кръвта от стомашно-чревния тракт, която тече към далака, се задържа, вместо да тече през чернодробната артерия. Това се провокира от болести като цироза, възпаление на панкреаса и на черния дроб (хепатит). Тумори или кисти на далака (кухини в него, пълни с течност) са сред възможните причини.

Анемията също може да е виновна за уголемения далак. Най-често срещаната в Средна Европа хемолитична анемия се отличава с ускорено разрушаване на червените кръвни телца чрез далака. Друг причинител на състоянието може да са кръвоизливи (хематоми) и хемангиоми на самия орган.

Как се поставя диагнозата

Уголеменият далак може да се опипа под ребрата, когато пациентът вдишва. Изследване с ултразвук (сонография) и компютърна томография дават ценни сведения за възможната първопричина на състоянието.

В допълнение често се назначават кръвни изследвания – по големината и формата на кръвните телца се правят изводи за спленомегалията.
Друга възможност за надеждно идентифициране на спленомегалията е сцинтиграфията – методът за образна диагностика в нуклеарната медицина, при който кръвните клетки се оцветяват със специфична субстанция и по този начин стават видими.

Терапии и опции за лечение

ваксина грипЛечението обикновено е според първопричината. Ако тя може успешно да се третира и излекува, обикновено се повлиява добре и самият далак. В случай, че терапията няма успех или настъпят други усложнения (например анемия или дефицит на кръвни плочици) в редки случаи се прибягва до отстраняване на самия далак – частично или напълно.
Тъй като далакът играе важна роля за отбранителните сили, след оперативното отстраняване има повишен риск от инфекции с капсулирани бактерии (пневмококи, менингококи или хемофилус инфлуенце). Има риск от възпаления на белия дроб, на мозъчната ципа, на ушите или околоносните кухини.

Като ефективна мярка срещу това се препоръчва ваксинирането срещу най-опасните причинители. При планирани операции имунизацията се прави 2-3 седмици по-рано, а нова доза ваксина е необходима на всеки 5-10 години. При деца и младежи, чиято имунна система е по-неукрепнала, има риск от тежко протичане на инфекциите след отстраняване на далака. Затова по принцип отстраняването на далака не се прави преди 6 г.
Алтернативен метод за облекчаване на симптомите при уголемен далак е лъчетерапия с много ниски дози (0,2 Gy).

Актуализирана на 16 април 2019 г. 

Източник: Heilpraxisnet

Свързани публикации

1 коментар

  1. С помощта на далака кръвта се освобождава от микроорганизми, антигенни частици, мъртви  еритроцити. Далакът може бързо да реагира на опитите да проникнат в имунната защита на организма.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -