понеделник, 17 юни, 2024
- Реклама -

Защо боли далакът?

Какво означава, когато понякога ме боли далакът – отляво под ребрата? Въпросът е зададен от наш читател – мъж на 42 г. В медицината трябва да има уточняващи въпроси – важно е да се знае по кое време на денонощието и при какви условия се появяват болките, дали човекът е в покой или се движи, коментира д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Прибързано е да се реши, че болка в тази област – отляво под ребрата, се дължи само на далака.

Вижте още: Какви са причините за уголемен далак?

На това място – отляво под ребрата, преминават още важни органи – дебелото черво, наблизо са стомахът и единия бъбрек. Дебелото черво например също може да боли.

Болка в далака? Може да е инфекция

Запек или проблеми със стомаха може да са причина

Най-често причината е запек (констипация). Болката може да идва също от стомаха. Когато човек седи сгънат, притиска червата и може да се появи болка.

Далакът също може да боли при интензивни физически усилия. Капсулата се напълва с кръв, разтяга се. Когато човекът спре и си почине, му минава. Ако болката се появява при покой, едва ли става дума за далака. Случва се изключително рядко и е с свързано с болестни състояния, които едва ли биха останали без други симптоми.

Ако човекът все пак има притеснения, че става дума за далака, най-лесното решение е да се направи ехографски преглед, който да изясни има ли уголемяване. Другото, което трябва да се направи като изследване, е пълна кръвна картина. Така лекарят ще има достатъчно основания да прецени дали болките са свързани с далака или се дължат на някаква друга причина.

Добрият имунитет зависи и от далака

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -