понеделник, 4 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБолка в далака? Може да е инфекция

Болка в далака? Може да е инфекция

Болка под лявото подребрие обикновено ни навежда на мисълта, че става дума за далака. Понякога тя се появява в покой,друг път при движение. Какви може да са причините? Далакът и черният дроб са органи, които нямат собствени рецептори за болка. Тя възниква, когато се дразнят тези, които се намират в обвивката на органите. А за да се предизвика болков симптом, трябва капсулата да се разтегне за кратко време, обясни семейният лекар от Пловдив и зам.-председател на Българския лекарски съюз д-р Кирил Еленски.

Според него това се случва най-често при деца и млади хора след продължително физическо натоварване, когато в далака и в черния дроб навлезе голямо количество кръв и тя рязко увеличи размера им. Това е най-честият случай на болка, който се получава при нетренирани хора.

Има и болестни причини, които увеличават бързо далака и черния дроб и те са свързани с обикновено със съдови дефекти, които нарушават венозния кръвоток.

Причина за не особено силни болки в далака са и инфекциозни процеси. Възпалителните заболявания засягат обвивката на слезката и ограничават движението на коремната стена. Те обаче протичат и с други симптоми температура, гадене и повръщане.

И много лека травма под лявото ребро е възможно да наруши обвивката, да спука далака и да стане заплаха за живота, защото човек е възможно да умре от кръвозагуба.

Свързани теми: Защо усещам тежест в стомаха?

Защо боли далакът?

Извадиха огромен далак през 3 см дупчица

Стомашните сокове са първа бариера срещу микробите

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации

2 коментара

  1. Πpи бoлĸи в дaлaĸa дoбpe e бoлният дa пиe чaй oт caлвия (гpaдинcĸи чaй).
    Πpигoтoвлeниe: Eднa cyпeнa лъжицa oт билĸaтa ce пoпapвa c 500 г вpялa вoдa, ĸиcнe 20-30 минyти, пpeцeждa ce и ce пиe.

  2. Преди години ми отсраниха далака който е бил 5.600кг .,но от два дена чуствам болка възможно ли е сега да ме боли

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -