Защо боли далакът?

PRINT
доц. Любомир Киров

Какво означава, когато понякога ме боли далакът – отляво под ребрата? Въпросът е зададен от наш читател – мъж на 42 г. В медицината трябва да има уточняващи въпроси – важно е да се знае по кое време на денонощието и при какви условия се появяват болките, дали човекът е в покой или се движи, коментира д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Прибързано е да се реши, че болка в тази област – отляво под ребрата, се дължи само на далака.

Вижте още: Какви са причините за уголемен далак?

На това място – отляво под ребрата, преминават още важни органи – дебелото черво, наблизо са стомахът и единия бъбрек. Дебелото черво например също може да боли.

Болка в далака? Може да е инфекция

Запек или проблеми със стомаха може да са причина

Най-често причината е запек (констипация). Болката може да идва също от стомаха. Когато човек седи сгънат, притиска червата и може да се появи болка.

Далакът също може да боли при интензивни физически усилия. Капсулата се напълва с кръв, разтяга се. Когато човекът спре и си почине, му минава. Ако болката се появява при покой, едва ли става дума за далака. Случва се изключително рядко и е с свързано с болестни състояния, които едва ли биха останали без други симптоми.

Ако човекът все пак има притеснения, че става дума за далака, най-лесното решение е да се направи ехографски преглед, който да изясни има ли уголемяване. Другото, което трябва да се направи като изследване, е пълна кръвна картина. Така лекарят ще има достатъчно основания да прецени дали болките са свързани с далака или се дължат на някаква друга причина.

Добрият имунитет зависи и от далака

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 202    Средно: 3/5]
Защо боли далакът? беше последно модифицирана от: юни 27th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *