четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеДобрият имунитет зависи и от далака

Добрият имунитет зависи и от далака

Малцина знаят, че състоянието на далака е пряко свързано с имунитета. Той е най-големият лимфоиден орган и като част от кръвоносната система има кръвотворна функция, изтъква д-р Весела Попова, хомеопат от София. Функцията на този орган е многостранна. Произвежда лимфоцити и играе основна роля в изграждането на имунитета, прочиства кръвта от чужди частици, микроорганизми, разрушени кръвни клетки. Затова е много важно да се грижим за доброто здраве на далака.

Най-лесният начин да го укрепим е чрез храната – за целта сокът от червено цвекло и моркови върши отлична работа. Хора, които боледуват често, могат да правят профилактични курсове с двата зеленчука (на сок или салата). Добавя се и малко зехтин, защото за усвояването на каротина са нужни мазнини. Такава профилактика не може и без Шуслеровите соли, които се грижат за организма на клетъчно ниво. Схемата, която д-р Попова препоръчва, е със солите №3 железен фосфат, №6 калиев сулфат, №7 магнезиев фосфат и №9 натриев фосфат. За малките деца лекарката препоръчва още класическото рибено масло – източник на витамините А и D. Основната грижа през зимата, за да не боледуваме, е да пазим топли краката и кръста си, а на главата винаги да има шапка, припомня тя.

Уголеменият далак е заради болести на кръвта или инфекция

Много хора разбират погрешно хомеопатията и търсят помощ едва, когато започнат усложненията, казва д-р Весела Попова, която има специалност по клинична лаборатория и диплома от Европейския комитет по хомеопатия. В практиката си прилага още знанията по китайска медицина и хомеопатична детокс терапия. Природният подход е успешен и като профилактика, и в първите дни на вирусната инфекция. Стигне ли се до гнойна ангина или пневмония понякога антибиотикът е необходим, допълва лекарката.

Неправилно лечение обърква защитния механизъм

Така състоянието на болния се усложнява. Нормално вирусната инфекция започва с 2-3 дни висока температура. Няколко дни след началото трябва да се усети подобрение. Дори да останат хрема и кашлица, общото състояние се подобрява. Ако не чувстваме енергия, не ни се става от леглото, ако продължаваме да се потим, това означава, че организмът не се справя.

Все още има доста хора, които сами си купуват антибиотици. Често срещана грешка е също да ги спрат веднага щом усетят подобрение. Антибиотиците трябва да се пият колкото са назначени от лекар, иначе има риск бактериите да станат резистентни.

12 признака, че страдате от недостиг на желязо

За да избегнем усложненията, е много важно да вземем мерки още при първите симптоми, особено ако сме в контакт с болни хора. При вирусни инфекции д-р Попова винаги дава от солите №3 железен фосфат и №4 калиев хлорид. Към тях добавя и сол №9 натриев фосфат, която алкализира. Организмът има едно оптимално ниво на киселинност, което се влияе от начина на живот и най-вече от храната. Вирусни и бактериални инфекции се развиват по-бързо в кисела среда. Съвременният начин на хранене – с мазни и готови храни, бяло брашно и захар, прави тъканите „по-кисели“, затова трябва да търсим начин да ги алкализираме.

Бабините компреси не бива да се пренебрегват

Популярните компреси за кашлица като мед върху вестник на гърдите все още вършат работа. Сгряващо при настинка действа и разтривка със сусамово масло – много подходящо при малки деца. Компрес на гърлото може да се направи и с резени лимон върху плат. Отгоре слагате нещо вълнено. Важно е да се подобри циркулацията – затова потапяме краката в гореща вода с морска сол, затопляме тялото и пием чай. При възрастните помага и суха баня на краката с морска сол. Взема се повече сол – няколко килограма, загрява се и в нея се заравят краката като в пясък. Солта излъчва топлина много дълго и токсините от вирусите се отделят при изпотяването.

Изпитани домашни средства при хрема, кашлица и синузит

За пълно излекуване са нужни 7-10 дни

През това време организмът е много чувствителен към други зарази. Може да се появи и бактериална инфекция, която изисква антибиотично лечение или пък вирусът да ни повтори. Грешка е да се върнем прекалено рано на работа след вирус, който ни е тръшнал на легло, предупреждава д-р Попова.

След като настъпи оздравяване, за децата е добре да останат поне още една седмица вкъщи, за да се възстанови организмът като цяло. Заетите родители обаче бързат да ги върнат в яслата или градината. Тогава се случва малките да боледуват по 2-3 пъти за един месец и става така, че накрая имунитетът рухва.

Вижте тук съветите на д-р Попова какво да правим с децата, чиито организъм не понася антибиотици

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -