сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПри възпалени хемороиди увеличете фибрите в храната

При възпалени хемороиди увеличете фибрите в храната

Хемороидите са банален и лек здравословен проблем – така смятат много хора. Въпреки това симптоми като анално кървене и болка  в областта на края на дебелото черво и ануса трябва да бъдат оценени от квалифицирано медицинско лице.

Хемороидите представляват подути кръвоносни съдове на ректума. Хемороидалните вени са разположени в най-ниската част на ректума и ануса. Понякога те се подуват, така че венозните стени стават опънати, тънки, възпалени и раздразнени. Болката е причинена от преминаващите изпражнения. Хемороидите се класифицират в две основни категории: вътрешни и външни.

Какво са вътрешни и външни хемороиди

Вътрешните хемороиди се намират достатъчно далеч във вътрешността на ректума, така че не могат да бъдат видени с просто око. Те обикновено не болят, защото инервацията в част на ректума е по-особена. Кървенето може да беде единственият признак, че с тях има някакъв проблем. Понякога вътрешните хемороиди имат такава големина, че се получава пролапс или започват да стърчат извън аналния сфинктер – състояние, което е изключително неприятно за пациента. Пролапс на хемороиди може да боли, защото областта на ануса е гъсто инервирана от чувствителни на болка нервни окончания. Пролапсът на вътрешни хемороиди може да бъде депониран (върнат обратно) сравнително лесно от всеки лекар по време на преглед.

хемороидиВъншните хемороиди се намират в рамките на ануса и обикновено са болезнени, когато са възпалени. Ако външен хемороид се е възпалил, той може да се почувства, обикновено боли и се вижда добре. Понякога във вътрешността на съда се получава кръвен съсирек, хемороидът тромбозира, става твърд и много болезнен и може да се спука с изтичане на голямо количество кръв. Тази кръв обикновено се вижда по тоалетната чиния след изхождане.

Именно това състояние обикновено плаши пациентите и ги кара да потърсят лекарска помощ. Анално кървене и болка от всякакъв вид трябва да бъдат оценени от специалист. Подобно състояние може да бъде животозастрашаващо, а може и да има за първопричина рак на дебелото черво. Хемороидите са най-честата причина за анално кървене и рядко са опасни, но въпреки това диагнозата трябва да се постави едва след инструментален оглед от гастроентеролог. Не са рядкост случаите, когато хемороиди, които кървят незабележимо, да предизвикат тежки анемии с чувство на лесна умора и слабост у пациента. Прегледът при лекаря е щателно опипване на хемороидалните възли и последващо ендоскопско изследване с ректоскоп или колоноскоп, ако се налага.

30-40% от хората се смята, че страдат от хемороиди в някакъв момент от живота си. Най-често първата поява е между 20 и 50 г. Изследователите не са сигурни какви са причините за хемороидите. Слаби вени, водещи до хемороиди, както и други видове разширени вени може да се наследяват, но се придобиват и при различни условия на живот, труд и навици.

Смята се, че повишеното коремно налягане причинява повишено налягане в хемороидалните вени и като следствие тяхното разширяване. Налягането може да бъде причинено от затлъстяване, бременност, изправено или седнало положение за дълги периоди, хроничен запек, кашлица, кихане, повръщане и задържане на дъха при напрягане по време на тежък физически труд.

Диетата има ключове роля в причиняването и предотвратяването на хемороидите. Хората, които постоянно приемат храна с високо съдържание на фибри, имат по-малка вероятност да получат хемороиди, но тези, които предпочитат по-концентрирани и преработени храни, са с по-висок риск за хемороиди. Диета с ниско съдържание на фибри или прием на недостатъчно течности може да предизвика запек, който може да допринесе за хемороиди по два начина: насърчава напрягането при изхождане заради намалената перисталтика на червата и дразни наличните хемороиди чрез образуване на твърди изпражнения, които допълнително дразнят възпалените и подути вени.

Хората, които работят предимно седнали, не се хранят рационално, страдат от запек и не могат да се движат активно, могат да направят няколко стъпки за предотвратяване на образуването на хемороиди или облекчаване на вече появилите се такива.

Запекът е враг №1 при хемороиди

Хемороидите е по-вероятно да възникнат при хората, които имат склонност към запек. Един от най-лесните природни начини за нормализиране на изхожданията е чрез попълване на фибри в диетата или приемане на добавки като пектин. Големите хранителни източници на фибри включват:

  • Бобовите растения, като грах, леща, боб, лимец, елда;
  • Пълнозърнестите храни, като например ечемик, трици люспи, овесени ядки и кафяв ориз;
  • Зеленчуци като артишок, зелен грах, броколи, брюкселско зеле;
  • Плодове като малини, круши, ябълки, банани;

Прием на достатьчно вода

Тази стратегия за предотвратяване на хемороидите е проста и евтина, но се оказва, че е най- малко прилаганата от пациентите. Заедно с яденето на здравословна диета, пълна с фибри, адекватна хидратация е ключът към нормална дефекация. Пиенето на шест до осем чаши вода всеки ден не само поддържа храносмилателната система да работи безпроблемно, но е и от полза за цялото тяло.

Упражнения

Умереното движение подобрява перисталтиката на дебелото черво и съответно профилактира хемороидите. Движения като дълго ходене пеша, тичане, различни динамични спортове имат позитивен ефект. Трябва да се ограничават натоварвания, които повишават налягането в коремната кухина. Вдигането на всякакъв вид тежести е противопоказно.

Бъдете внимателни, когато става въпрос за слабителни. При запек някои добавки, по-специално на основата на майчин лист, могат да са твърде драстични и да доведат до тежко възпаление на хемороидите. Както запекът, така и диарията имат неблагоприятен ефект върху състоянието на хемороидите. Повечето осмотични лаксативи не са добър избор за страдащите от хемороиди.

Приемът на дразнещи храни също има негативен ефект и може да предизвика възпаление на хемороидите. Лютите храни, особено лют пипер, къри, чили и др. имат агресивен характер и след преминаване през храносмилателния тракт в състава на изпражнения. Тези съставки имат дразнят хемороидалните възли, предизвикват болезненост и възпаление. Хората с оплаквания от хемороиди трябва да избягват такива храни.

Диетичните и хигиенните правила не отменят използването на медикаменти в случаите, когато състоянието на хемороидите налага лечение. Съществуват различни по състав кремове, пяни, емулсии, както и медикаменти за перорална употреба, които са предназначени за различните прояви на хемороидалната болест. Тежките и неповлияващи се от лечение хемороиди могат да бъдат премахнати оперативно. Преценката за това става след обстоен преглед.

Свързани публикации

1 коментар

  1. При бременност и хемороиди трябва да се свържете в вашия лекар, той ще ви изпише и препоръча нужното лечение.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -