Извадиха огромен далак през 3 см дупчица

PRINT

Уголемен далак с тежина над 2 кг бе изваден при лапароскопска операция в болница „Токуда“ през малък отвор от 3 см, съобщи проф. Владимир Димов, началник на отделение „Миниинвазивна и лапароскопска хирургия“. Пациентката е 48-годишната Снежана Ристевска. Македонската гражданка имала заболяване на далака – хиперспленизъм, което го увеличило 8 пъти над нормалното.

Подобна операция не се прави за първи път в болница „Токуда“. Особеното при Снежана беше, че трябва да се извади толкова голям далак през малкия отвор, обясни проф. Димов. Имало риск бил да се получи внезапно кървене. Лекарите били в постоянна готовност да преминат към традиционната отворена операция. Успели обаче да се справят и по безкръвния лапароскопски метод, макар че се трудили цели два часа. Далакът бил поставен в „сакче“ и ваден парче по парче.

Този орган нормално преработва старите и негодни кръвни елементи в организма като еритроцити, левкоцити и тромбоцити. При заболяването хиперспленизъм далакът унищожава не само старите, но и годните клетки. Тромбоцитите, които са с нормални стойности около 150 хил., падат до 20-30 хил., че и до нула, обясни проф. Димов. Това създава опасност от спонтанен кръвоизлив. Животът на пациента е застрашен. Същото се получава и с белите кръвни телца – левкоцити, които защитават организма от микроби. При пациентката техните стойности също били прекалено ниски. Заболяването обаче е доброкачествено въпреки лошите кръвни показатели.

Това е операция, при която се изисква много голям опит от страна на хирурзите, подчерта проф. Димов. Започне ли кървене, на лапароскопа вече не се вижда нищо и се налага преминаване към конвенционалните методи на отворената операция. Предимствата на миниинвазивната процедура са огромни. Един час след приключването й пациентката можела да пие вода и чай, станала да се разхожда, а на третия ден била изписана.

СНИМКА: БОЛНИЦА „ТОКУДА“

[Общо: 9    Средно: 2.4/5]
Извадиха огромен далак през 3 см дупчица беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *