сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноИзвадиха огромен далак през 3 см дупчица

Извадиха огромен далак през 3 см дупчица

Уголемен далак с тежина над 2 кг бе изваден при лапароскопска операция в болница „Токуда“ през малък отвор от 3 см, съобщи проф. Владимир Димов, началник на отделение „Миниинвазивна и лапароскопска хирургия“. Пациентката е 48-годишната Снежана Ристевска. Македонската гражданка имала заболяване на далака – хиперспленизъм, което го увеличило 8 пъти над нормалното.

Подобна операция не се прави за първи път в болница „Токуда“. Особеното при Снежана беше, че трябва да се извади толкова голям далак през малкия отвор, обясни проф. Димов. Имало риск бил да се получи внезапно кървене. Лекарите били в постоянна готовност да преминат към традиционната отворена операция. Успели обаче да се справят и по безкръвния лапароскопски метод, макар че се трудили цели два часа. Далакът бил поставен в „сакче“ и ваден парче по парче.

Този орган нормално преработва старите и негодни кръвни елементи в организма като еритроцити, левкоцити и тромбоцити. При заболяването хиперспленизъм далакът унищожава не само старите, но и годните клетки. Тромбоцитите, които са с нормални стойности около 150 хил., падат до 20-30 хил., че и до нула, обясни проф. Димов. Това създава опасност от спонтанен кръвоизлив. Животът на пациента е застрашен. Същото се получава и с белите кръвни телца – левкоцити, които защитават организма от микроби. При пациентката техните стойности също били прекалено ниски. Заболяването обаче е доброкачествено въпреки лошите кръвни показатели.

Това е операция, при която се изисква много голям опит от страна на хирурзите, подчерта проф. Димов. Започне ли кървене, на лапароскопа вече не се вижда нищо и се налага преминаване към конвенционалните методи на отворената операция. Предимствата на миниинвазивната процедура са огромни. Един час след приключването й пациентката можела да пие вода и чай, станала да се разхожда, а на третия ден била изписана.

СНИМКА: БОЛНИЦА „ТОКУДА“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -