четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСексът след раждане по естествен път - митове и факти

Сексът след раждане по естествен път – митове и факти

Нормалното раждане “износва” жените и след това те не могат да се наслаждават на секса като преди. Това е мит, в който вярват много хора. Ето какво казват експерти от Германия, които потвърждават някои факти и казват какво може да се направи, а други твърдения развенчават като неверни.

Двама експерти – гинекологът д-р Вивиан Праматаров-Хамбургер от Мюнхен и Урсула Ян-Цьоренс от Германското сдружение на акушерките потвърждават, че много жени избират цезарово сечение по желание, защото се страхуват от естественото раждане. Опасяват се, че то може да промени гениталиите им и да им отнеме удоволствието от сексуалното общуване. Подобни страхове нямат основание в нормалния случай, заявяват и двамата експерти.

Обратими ли са промените във влагалището

Промените във влагалището са обратими и нещата се връщат постепенно към нормалната положение, казват те. За удовлетворяващ секс на първа линия са важни желанието, доверието и привличането между двамата. Що се отнася до анатомичните дадености, най-важно е здравето на тазовото дъно, тоест тазовата мускулатура и съединителната тъкан. Това допълва д-р Кристиан Албринг, председател на Германското дружество на гинеколозите.  

Вагиналното раждане е екстремно предизвикателство за женското тяло. Целият таз, който се състои от различни слоеве мускули и връзки, се натоварва от бременността. При раждането на бебето допълнително се разтягат кожата на вагината, сухожилия и мускулатура на таза. Много жени след раждането забелязват, че за известно време започват да изпускат урина. Трайна инконтиненция (изпускане на урина) обаче остава само в редки случаи.

Упражнения за укрепване на тазовата мускулатура след раждане може да видите във видеото по-долу. 

В Германия една от задачите на акушерките е да говорят с родилките по необходимите мерки за връщане на добрата форма след раждане. Има специални упражнения, които укрепват мускулите на таза, тазовото дъно и седалището. Целта е да се възстанови тяхната стабилност отпреди бременността.  

Ако обаче след няколко месеца оплаквания продължават – изпускане на урина, спадане на влагалището, сексуални проблеми, тогава жената трябва да обсъди това със своя гинеколог. Той ще назначи необходимите изследвания, за да прецени кои точно структури са увредени.

Бактериалната вагиноза e риск за нормалната бременност

По-стегнато зашиване на вагината – има ли смисъл

В интернет може да се прочетат лични разкази за по-стегнато зашиване на вагината – т.нар. „Husband Stitch“. По желание на съпруга разкъсванията, получени при раждането, се зашиват малко по-здраво.

Ако вагината се зашива по-стегнато на принципите на козметична операция, това може да има само краткосрочен ефект за интензивността на любовното преживяване, коментира Албринг. Той продължава, докато вагината се разшири до нормалното, което се случва сравнително бързо. Акушерката допълва, че подобна практика изобщо не може да помогне, ако жената е родила по-едро бебе или самото раждане е продължило много по-дълго.

Раните от раждането са временен проблем за секса

бременна жена

В това експертите са убедени. Тясното зашиване по-скоро може да доведе до оплаквания при жените, а не до някакви предимства. Освен това жената стига до оргазъм чрез добра стимулация на клитора, а не чрез по-тесен вход на влагалището, допълна акушерката.

Реалните, макар и временно проблеми за секса след раждане, са някои наранявания в областта на влагалището, срамните устни и клитора. Те може да се получат, ако се е наложило използване на някои инструменти или пък бебето е било с много голяма глава и е трябвало да се направи срез. Обикновено такива наранявания се лекуват в рамките на 2-3 седмици.

Средни, умерени наранявания или разкъсвания се срещат при едно от 100 раждания.

Много рядко се стига до тежки травми на влагалището и таза, например ако при шиенето са увредени мускулни влакна или нервни окончания. Много жени предпочитали да си страдат мълчаливо и от срам не търсели помощ. Експертите ги съветват навреме да идат на преглед. На повечето от тях можело да се помогне с мазила и лекарства. В изключително редки случаи шевовете след раждане се коригират с операция.

Страховете понякога са неоправдани

Някои жени са с по-чувствителна психика и си представят раждането като нещо, което тотално уврежда влагалището и това никога не търпи обрат. Други пък имат лош опит с лошо зарастващи родилни рани или тежко раждане с дълъг период на притискане в таза и гениталиите, което може да е доста травматично за жените, пояснява гинекологът д-р Праматаров-Хамбургер. Жени с подобни спомени и страхове тя изпраща при предварително обучени лекари, които разговарят с тях.

След травмиращо раждане желанието за секс може да премине за известно време. Едва когато лекарите са направили всичко и не са успели да убедят жената да роди по естествен начин, тогава се пристъпва към цезарово сечение.

Цезаровото сечение представлява сериозна операция с пълна упойка, която е свързана със специфични проблеми. След нея се правят пет слоя шевове, жената не може да става скоро след секциото. Трудно се навежда и ходи в първите дни. Началото на кърменето се отлага с няколко дни.

Вода с лимон и протеини на закуска за леко раждане

Бащата също може да е с психотравма

Има и двойки, които не правят секс след раждането, защото това събитие е било травматизиращо за бащата, особено ако са присъствали на самото раждане. Те не могат да спят с жената, след като са видели как става самото раждане. В тези случаи може да се потърси помощ при психолог или дори от самата акушерка.  

Има големи проучвания, които търсят отговора на въпроса, дали раждането отнема удоволствието от секса. По правило те не откриват съществени различия в зависимост от начина на раждане, обяснява още гинеколожката. Ако сексуалната връзка след раждането се е променила, това често има не ататомични, а психологически причини при двамата партньори, обобщава тя.

Най-хубавият секс при някои идва след раждането

бременност ражданеПри някои двойки сексът намалява още по време на бременността, когато жената е концентрирана върху себе си и нероденото бебе. В този период в нейното тяло се отделя повече гестаген – хормон, който понижава интереса към секса. Това продължава и през първите 3-4 месеца след раждането. Най-важното е двамата партньори да говорят за това и да не се затварят поради някаква прекалена предпазливост, отбелязва гинеколожката. Ако те активно си дават сигнали, че желаят секс, нещата отново ще се получат. Може да е е перфектно от първия път.

Жените харесват, когато мъжът активно се грижи за бебето. Тогава те се чувстват закриляни и това стимулира тяхната сексуалност. Тези моменти може да се окажат дори по-хубави отколкото секса преди бременността.

Има и друго – отглеждането на бебето изисква много грижи и често двамата родители са преуморени. Необходими са реалистични очаквания, за да оцелее връзката в такава криза, допълва лекарката. Тя цитира голямо проучване със 177 двойки. Сексът и нежността между двамата драстично намаляват в първите 34 месеца след раждането, става ясно от него. Немалко двойки дори се разделят, като пикът е в края на втората година след раждане на бебето.

Съвети за повече интимност, когато вече сте трима

Ако на партньорите предварително добре се обясни, колко сили и енергия изисква отглеждането на едно дете, тогава те по-рядко ще поставят под съмнение цялата връзка. Дори ако двамата вече не правят толкова много добър секс. Психоложката Микаела Петер от Хамбург съветва вечер мъжът и жената да си споделят как е минал денят им и всеки да казва по една похвала за другия, за нещо, което той е направил.

Другият съвет е двамата да намерят повече време да остават само двамата сами. Така по-добре ще помнят какво ги е събрало. Според американско проучване с 10 000 мъже и жени двойките, които прекарват доста време заедно, имат по-нисък риск от развод.

 Източник: Fokus.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -