„За“ и „против“ раждането със секцио

PRINT

През последните години се наблюдава ясна тенденция за повишаване честотата на раждания с цезарово сечение, казва бившият здравен министър д-р Стефан Константинов, който сега е един от най-търсените АГ специалисти в „Майчин дом“. Ето какво съветва той бъдещите майки, които се чудят дали да родят със секцио:

Определен процент от тези оперативни раждания нямат ясни медицински показания и се дължат единствено на предпочитание на пациентките да родят по този начин. Дали трябва и дали могат бременните сами да вземат решение за начина, по който да родят, е лесен въпрос само на пръв поглед.

Две причини карат бременните да искат секцио

Първата, това е насажданото мнение, че оперативното раждане е по-малко рисково и травмиращо плода. Каква е истината? Няма никакви доказателства, че новородените със секцио (когато не са близнаци и бебето е в главично прилежание) са в по-добро състояние от новородените при нормално протекло раждане – нито непосредствено след раждането, нито в по-късните етапи от живота им. Дори обратното – проучвания показват по-голяма заболеваемост при децата родени с планови операции, особено, ако са направени по-рано от термина им, т.е. преди 39-тата гестационна седмица.

Има множество състояния, при които още към края на бременността може да се предполага, че раждането по естествен път би било трудно и рисковано. Например – едър плод в седалищно предлежание при жена с тесен таз (нисък ръст). Такива случаи не представляват диагностичен проблем и там поведението е ясно и недвусмислено – оперативното раждане има безспорни предимства.

В повечето случаи преди започване на самото раждане ние не можем да прогнозираме със сигурност дали то би могло да стане безпроблемно по естествените механизми. За това добрата практика изисква в тези случаи да се направи пробно раждане, при което се следи напредването му и състоянието на плода. В случай на значително отклонение от нормите се преминава към оперативно родоразрешение. Винаги съм се учудвал на случаите, при които колеги още в първите месеци на бременността са препоръчвали раждането да стане със секцио.

Това всъщност е и една от причините за предварително формиране на нагласа у бременната и настояването и по-късно да роди с операция. Ако трябва да обобщя по този въпрос – ползата на оперативното раждане за плода в сравнение с нормалното раждане е мит, пренасян механично от сравнението между резултатите от раждането със секцио и определени патологични раждания през естествените пътища.

Реални ли са опасенията, че естественото раждане уврежда организма?

Втората основна причина, караща жените да желаят секцио почива на страха от болка и опасенията, че естественото раждане би увредило по някакъв начин организма им. Какви са и тук реалностите? Плановото цезарово сечение естествено елиминира цялата болка съпътстваща контракциите и напъните. За сметка на това е свързано с болка в следоперативния период и значително по-бавно възстановяване. Наистина, с навлизането на модерните техники на цезаровото сечение – методът на Старк, възстановяването на оперираните изглежда значително по-бързо, а и усещането за болка намалява. Кога тя е по-силна, е изключително индивидуална оценка.

Жени, които са раждали трудно и продължително, при последващо раждане с цезарово сечение са споделяли, че болката при нормалното раждане (без епидурална анестезия) е по-силна от болката в следоперативния период на цезаровото сечение. Но има и друго мнение – жени родили нормално, дори без епидурална анестезия, при които впоследствие поради някаква причина се е наложило оперативно раждане споделят, че раждането със секцио няма предимства по отношение на болката и биха предпочели нормалното раждане. Въобще, ако страхът от болка е основният фактор, то би било много по-логично бременната да се насочи към клиника, където има възможност за поставяне на епидурална анестезия, отколкото да се подлага на секцио само по тази причина.

Схващането, че операцията е по-малко травмираща за организма, е едностранчиво. Факт, обикновено премълчаван, е, че смъртността от цезарово сечение е в пъти по-висока от смъртността при нормално раждане. Заболеваемостта също. Усложненията са по-чести – особено кръвозагуба и инфекция. Наистина при днешната оперативна техника и наличието на антибиотична профилактика абсолютният дял на тези усложнения е нисък, но съпоставени с нормалното раждане пак е по-висок. Към чисто оперативните компликации трябва да добавим и тези, дължащи се на анестезията (упойката). Макар и редки, те могат да бъдат животозастрашаващи. Единствените потенциални ползи от раждането с цезарово се сечение е предотвратяването на разкъсвания на външните полови органи, влагалището и вероятно (без да е напълно доказано) по-малка честота на десцензус (смъкване) на влагалището и незадържане на урина в по-късните етапи от живота, за което има определени данни от проучванията.

Защо честотата на цезаровото сечение се повишава в целия свят?

Това е чисто медицинската страна на въпроса. Логично е тогава да се запитаме, защо честотата на цезарово сечение се повишава по целия свят? Причините надхвърлят медицината и се коренят в множество фактори, които в различните страни имат различна тежест.

Във високоразвитите и богати държави един доста важен фактор принуждаващ лекарите да прибягват по-лесно към цезаровото сечение е страхът от съдебно преследване при евентуални неблагополучия с новороденото. Това е един вид презастраховка, защото акушер-гинеколозите често стават обект на съдебни дела, при които по правило се приема, че щом е направено цезарово сечение, значи са положени максимални грижи плодът да се роди здрав. Факторът време също е от значение. Нормалното раждане продължава с часове, а цезаровото сечение средно между 30-40 минути.

Днес все повече сме свидетели на бременности след различни форми на асистирана репродукция (ин витро). Пациентките преминали през всички тези трудности не желаят да оставят никакво място на несигурността и сами настояват за планиране на раждането, като са готови да поемат всички рискове отнасящи се до собственото им тяло. Наличието на голям брой болници у нас също е фактор спомагащ за повишаване на честотата на цезаровите сечения. При явната конкуренция между заведенията опитите на лекарите да бъдат максимално обективни, включително и изразявайки съмнение в ползата дадена пациентка да роди с планово секцио, често се подкопават от реалната опасност тя да предпочете друга болница, където критериите не са толкова строги и професионални. Информацията от медиите за това как известни и богати жени са родили с цезарово сечение също влияе на общата оценка и формира предубеденост за това кое е най-доброто.

В крайна сметка всичко опира между две основни позиции – на пациентката, изхождаща от това, че става въпрос за нейното раждане и живот и тя има право да разполага с тях както намери за добре и позицията на лекаря, който е длъжен абстрахирайки се от всякакви финансови и други фактори да предлага медицинска помощ, която не би застрашила или увредила ненужно здравето на жената.

Автор: Д-р Стефан Константинов, специалист по АГ

В сътрудничество с www.ag-specialist.com

[Общо: 14    Средно: 3.7/5]
„За“ и „против“ раждането със секцио беше последно модифицирана от: април 24th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “„За“ и „против“ раждането със секцио

  1. DoctorsAsk.com каза:

    „Да се прави секцио, без необходимост, не бих могла да кажа, че има практика да се правят просто така“, коментира началникът на неонатологичната клиника към „Майчин дом“. Тя коментира и раждането след ин витро процедури и рисковете, които крие бременността с повече от две деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *