петък, 2 декември, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечение"За" и "против" раждането със секцио

„За“ и „против“ раждането със секцио

През последните години се наблюдава ясна тенденция за повишаване честотата на раждания с цезарово сечение, казва бившият здравен министър д-р Стефан Константинов, който сега е един от най-търсените АГ специалисти в „Майчин дом“. Ето какво съветва той бъдещите майки, които се чудят дали да родят със секцио:

Определен процент от тези оперативни раждания нямат ясни медицински показания и се дължат единствено на предпочитание на пациентките да родят по този начин. Дали трябва и дали могат бременните сами да вземат решение за начина, по който да родят, е лесен въпрос само на пръв поглед.

Две причини карат бременните да искат секцио

Първата, това е насажданото мнение, че оперативното раждане е по-малко рисково и травмиращо плода. Каква е истината? Няма никакви доказателства, че новородените със секцио (когато не са близнаци и бебето е в главично прилежание) са в по-добро състояние от новородените при нормално протекло раждане – нито непосредствено след раждането, нито в по-късните етапи от живота им. Дори обратното – проучвания показват по-голяма заболеваемост при децата родени с планови операции, особено, ако са направени по-рано от термина им, т.е. преди 39-тата гестационна седмица.

Има множество състояния, при които още към края на бременността може да се предполага, че раждането по естествен път би било трудно и рисковано. Например – едър плод в седалищно предлежание при жена с тесен таз (нисък ръст). Такива случаи не представляват диагностичен проблем и там поведението е ясно и недвусмислено – оперативното раждане има безспорни предимства.

В повечето случаи преди започване на самото раждане ние не можем да прогнозираме със сигурност дали то би могло да стане безпроблемно по естествените механизми. За това добрата практика изисква в тези случаи да се направи пробно раждане, при което се следи напредването му и състоянието на плода. В случай на значително отклонение от нормите се преминава към оперативно родоразрешение. Винаги съм се учудвал на случаите, при които колеги още в първите месеци на бременността са препоръчвали раждането да стане със секцио.

Това всъщност е и една от причините за предварително формиране на нагласа у бременната и настояването и по-късно да роди с операция. Ако трябва да обобщя по този въпрос – ползата на оперативното раждане за плода в сравнение с нормалното раждане е мит, пренасян механично от сравнението между резултатите от раждането със секцио и определени патологични раждания през естествените пътища.

Реални ли са опасенията, че естественото раждане уврежда организма?

Втората основна причина, караща жените да желаят секцио почива на страха от болка и опасенията, че естественото раждане би увредило по някакъв начин организма им. Какви са и тук реалностите? Плановото цезарово сечение естествено елиминира цялата болка съпътстваща контракциите и напъните. За сметка на това е свързано с болка в следоперативния период и значително по-бавно възстановяване. Наистина, с навлизането на модерните техники на цезаровото сечение – методът на Старк, възстановяването на оперираните изглежда значително по-бързо, а и усещането за болка намалява. Кога тя е по-силна, е изключително индивидуална оценка.

Жени, които са раждали трудно и продължително, при последващо раждане с цезарово сечение са споделяли, че болката при нормалното раждане (без епидурална анестезия) е по-силна от болката в следоперативния период на цезаровото сечение. Но има и друго мнение – жени родили нормално, дори без епидурална анестезия, при които впоследствие поради някаква причина се е наложило оперативно раждане споделят, че раждането със секцио няма предимства по отношение на болката и биха предпочели нормалното раждане. Въобще, ако страхът от болка е основният фактор, то би било много по-логично бременната да се насочи към клиника, където има възможност за поставяне на епидурална анестезия, отколкото да се подлага на секцио само по тази причина.

Схващането, че операцията е по-малко травмираща за организма, е едностранчиво. Факт, обикновено премълчаван, е, че смъртността от цезарово сечение е в пъти по-висока от смъртността при нормално раждане. Заболеваемостта също. Усложненията са по-чести – особено кръвозагуба и инфекция. Наистина при днешната оперативна техника и наличието на антибиотична профилактика абсолютният дял на тези усложнения е нисък, но съпоставени с нормалното раждане пак е по-висок. Към чисто оперативните компликации трябва да добавим и тези, дължащи се на анестезията (упойката). Макар и редки, те могат да бъдат животозастрашаващи. Единствените потенциални ползи от раждането с цезарово се сечение е предотвратяването на разкъсвания на външните полови органи, влагалището и вероятно (без да е напълно доказано) по-малка честота на десцензус (смъкване) на влагалището и незадържане на урина в по-късните етапи от живота, за което има определени данни от проучванията.

Защо честотата на цезаровото сечение се повишава в целия свят?

Това е чисто медицинската страна на въпроса. Логично е тогава да се запитаме, защо честотата на цезарово сечение се повишава по целия свят? Причините надхвърлят медицината и се коренят в множество фактори, които в различните страни имат различна тежест.

Във високоразвитите и богати държави един доста важен фактор принуждаващ лекарите да прибягват по-лесно към цезаровото сечение е страхът от съдебно преследване при евентуални неблагополучия с новороденото. Това е един вид презастраховка, защото акушер-гинеколозите често стават обект на съдебни дела, при които по правило се приема, че щом е направено цезарово сечение, значи са положени максимални грижи плодът да се роди здрав. Факторът време също е от значение. Нормалното раждане продължава с часове, а цезаровото сечение средно между 30-40 минути.

Днес все повече сме свидетели на бременности след различни форми на асистирана репродукция (ин витро). Пациентките преминали през всички тези трудности не желаят да оставят никакво място на несигурността и сами настояват за планиране на раждането, като са готови да поемат всички рискове отнасящи се до собственото им тяло. Наличието на голям брой болници у нас също е фактор спомагащ за повишаване на честотата на цезаровите сечения. При явната конкуренция между заведенията опитите на лекарите да бъдат максимално обективни, включително и изразявайки съмнение в ползата дадена пациентка да роди с планово секцио, често се подкопават от реалната опасност тя да предпочете друга болница, където критериите не са толкова строги и професионални. Информацията от медиите за това как известни и богати жени са родили с цезарово сечение също влияе на общата оценка и формира предубеденост за това кое е най-доброто.

В крайна сметка всичко опира между две основни позиции – на пациентката, изхождаща от това, че става въпрос за нейното раждане и живот и тя има право да разполага с тях както намери за добре и позицията на лекаря, който е длъжен абстрахирайки се от всякакви финансови и други фактори да предлага медицинска помощ, която не би застрашила или увредила ненужно здравето на жената.

Автор: Д-р Стефан Константинов, специалист по АГ

В сътрудничество с www.ag-specialist.com

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации

1 коментар

  1. „Да се прави секцио, без необходимост, не бих могла да кажа, че има практика да се правят просто така“, коментира началникът на неонатологичната клиника към „Майчин дом“. Тя коментира и раждането след ин витро процедури и рисковете, които крие бременността с повече от две деца.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -