Какви са причините за херния?

PRINT
коремна херния

Защо аз получавам херния за втори път, а други хора нямат? Този въпрос често измъчва пациентите, които постъпват при нас за операция, каза зам.-шефът на клиниката по гръдно-коремна хирургия в пловдивската Университетска болница „Св. Георги“ доц. Красимир Мурджев. Причината за възникването е слабост на тъканите на коремната стена, която обикновено е по наследство.

И добави, че тези пациенти често страдат от хемороиди и разширени вени. За да се прояви хернията обаче са необходими и други фактори. Тежките физически усилия често провокират заболяването. То се среща при пациенти с уголемена простата, чернодробна цироза, хронични белодробни заболявания като енфизем, астма и други, които водят до упорита кашлица и напъване. Така се повишава вътрекоремното налягане, което води до разширяване на анатомично съществуващите отвори в коремната стена, в нея може да се появи отвор, през който мастна тъкан или част от коремен орган, покрит от перитонеум,  да излезе навън и да възникне херния, каза доцентът.

Тя може да се развие след травма на гръдно-коремната стена или след операция, макар че при съвременните възможности на медицината рискът след интервенции е съвсем малък, подчерта той. От херния страдат около 2% от хората, появява се както при мъже, така и при жени, но е по-честа при силния пол. Може да се появи във всяка възраст, открива се при новородени и при много възрастни. Всеки случай трябва подробно да се  диагностицира, за да се излекува.

Лечението е единствено оперативно, изключение се прави за деца до 1 година, при които израстването на органите и укрепването на коремната стена може да бъде съпроводено със затваряне на вродените дефекти, причинили хернията, каза доц. Мурджев. При всички останали пациенти няма друг метод за премахване на дефекта. След това терапията продължава, защото трябва да се изключат причините, довели до нейното възникване. В противен случай тя може да рецидивира. Ако пациентът страда от хронично заболяване, провокирало появата на херния, той трябва да се доведе до състояние, което не увеличава вътрекоремното налягане. При операцията за затваряне на отвора е възможно да се ползват собствени тъкани на пациента, както и синтетични платна, обясни доц. Мурджев.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Click to rate this post!
[Total: 10 Average: 2.8]
Какви са причините за херния? беше последно модифицирана от: август 14th, 2018 Iliana Angelova
loading...