сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакви са причините за херния?

Какви са причините за херния?

Защо аз получавам херния за втори път, а други хора нямат? Този въпрос често измъчва пациентите, на които се налага операция от коремна херния, казват специалисти от в пловдивската Университетска болница „Св. Георги“. Причината за възникването е слабост на тъканите на коремната стена, която обикновено е по наследство.

Тези пациенти често страдат от хемороиди и разширени вени. За да се прояви хернията обаче са необходими и други фактори. Тежките физически усилия често провокират заболяването. То се среща при пациенти с уголемена простата, чернодробна цироза, хронични белодробни заболявания като енфизем, астма и други, които водят до упорита кашлица и напъване.

Така се повишава вътрекоремното налягане, което води до разширяване на анатомично съществуващите отвори в коремната стена. В нея може да се появи отвор, през който мастна тъкан или част от коремен орган, покрит от перитонеум,  да излезе навън и да възникне херния.

От херния страдат около 2% от хората

Тя може да се развие след травма на гръдно-коремната стена или след операция, макар че при съвременните възможности на медицината рискът след интервенции е съвсем малък, подчерта той. От херния страдат около 2% от хората, появява се както при мъже, така и при жени, но е по-честа при силния пол. Може да се появи във всяка възраст, открива се при новородени и при много възрастни. Всеки случай трябва подробно да се  диагностицира, за да се излекува.

Лечението е единствено оперативно. Изключение се прави за деца до 1 година, при които израстването на органите и укрепването на коремната стена може да бъде съпроводено със затваряне на вродените дефекти, причинили хернията. При всички останали пациенти няма друг метод за премахване на дефекта.

След това терапията продължава, защото трябва да се изключат причините, довели до нейното възникване. В противен случай тя може да рецидивира. Ако пациентът страда от хронично заболяване, провокирало появата на херния, той трябва да се доведе до състояние, което не увеличава вътрекоремното налягане. При операцията за затваряне на отвора е възможно да се ползват собствени тъкани на пациента, както и синтетични платна.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -