четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЛечение на хемороиди според тежестта на симптомите

Лечение на хемороиди според тежестта на симптомите

Хемороидите представляват разширение на артериалните съдове на хемороидалната възглавница. Но как точно се развиват болезнените и неприятни подутини?

Има различни теории, кои фактори са в основата на тяхното развитие и вазодилатация в ректума. Един от тях е повтарящото се напрежение по време на изхождане. Това е особено често при хора с хроничен запек. Ето защо такива хора често страдат от хемороиди. Запекът обикновено се причинява от диета с ниско съдържание на фибри, липса на упражнения и/или недостатъчен прием на течности.

Вдигането на тежки товари също повишава коремното налягане. Хора, които редовно упражняват такава дейност, също са с повишен риск.  

https://bolenzdrav.com/lekarstva-i-terapii/kak-se-lekuva/koi-bilki-domashni-sredstva-pomagat-pri-hemoroidi

Друга възможна причина за появата на хемороиди е честата диария. Това води до загуба на тренинг в мускулатурата на чувствителната система за затваряне на ануса. В резултат артериите в хемороидалната възглавница могат да се разширят.

Обстоятелства, които затрудняват нормалното кръвообращение, също могат да допринесат за развитието на хемороиди. Става дума за бременност, затлъстяване и заседнала работа.

Вродената слабост на стените на кръвоносните съдове също може да улесни появата на хемороиди. За тази слабост на съдовата стена допринася и възрастта – съдовите стени стават по-малко еластични с годините.

https://bolenzdrav.com/lekarstva-i-terapii/kak-se-lekuva/pri-vazpaleni-hemoroidi-uvelichete-fibrite-v-hranata

Стадии и лечение на хемороиди

Всеки има хемороиди – гъбестата, добре перфузирана съдова възглавница се намира на изхода на ректума. Заедно със сфинктерите те затварят ануса. Въпреки това, когато хемороидите са увеличени, те могат да причинят дискомфорт. Оплакванията са от болка, сърбеж и парене в ануса. Тогава лекарите говорят за хемороидална болест. 

Възможни са различни подходи в лечението, те са свързани с тежестта на оплакванията и самото заболяване. 

Степен 1: Най-леката и често срещана форма е хемороиди от степен 1. Те не се усещат и се виждат само по време на отражение на аналния канал (проктоскопия).

Степен 2: Хемороидите от степен 2 изпъкват навън, когато се напрягате, но след това се прибират обратно в аналния канал сами.

Степен 3: Хемороидите от степен 3 също излизат от ануса, когато натиснете. Но трябва да ги избутате назад с пръст.

Степен 4: Хемороидите от степен 4 са постоянно видими от външната страна на ануса. Те вече не могат да бъдат избутани обратно в аналния канал. Често част от аналната лигавица изпъква (анален пролапс).

https://bolenzdrav.com/lekarstva-i-terapii/kak-se-lekuva/shtadyashto-lechenie-na-analni-fisuri-i-hemoroidi

При наличие на оплаквания, следва първо да се обърнете към личния си лекар, който може да ви насочи – според тежестта на оплакването – към гастроентеролог, хирург или проктолог.

Основата на всяко лечение при хемороиди е здравословното хранене и редовното ходене по голяма нужда. В допълнение може да се използват и консервативни мерки като болкоуспокояващи мехлеми. Стигне ли се до тежки хемороиди, обикновено е необходима операция.

Помагат ли противовъзпалителни лекарства и кои

Болезнените хемороиди могат да се лекуват добре с мехлеми за рани или цинкова паста. Предлагат се и билкови мехлеми или супозитории, например препарати на базата на Hamamelis virginiana (вирджински хамамелис) или алое вера. Такива препарати са предназначени да успокоят симптоми като кожно дразнене и сърбеж.

https://bolenzdrav.com/novini/lyubopitno/5-mita-za-hemoroidite

В допълнение, лекарят може да предпише кортизонови мехлеми, които имат противовъзпалителен ефект. Те може да съдържат преднизолон, хидрокортизон ацетат и др. Тези активни съставки инхибират имунната система, която противодейства на възпалението в ануса. Използвайте кортизонови мехлеми само толкова дълго, колкото препоръчва вашият лекар. Продължителната им употреба може да доведе до атрофия на кожата. Това означава, че кожата става необратимо по-тънка и следователно по-уязвима. В допълнение, кортизоновите мехлеми може да провокират гъбични инфекции в червата.

Локални анестетици също помагат срещу сърбеж и болка. Такива са напривер бензокаин, цинхокаин и лидокаин. Подобно на кортизоновите мехлеми, местните анестетици могат да се използват само за кратко време. Причината е, че могат да причинят алергии.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -