понеделник, 22 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПандемията направи ваксините популярни сред родителите

Пандемията направи ваксините популярни сред родителите

90% от родителите смятат, че е важно детето им да бъде ваксинирано срещу заболявания, различни от инфекция с COVID-19. Това показват резултати от проучване сред родители от 8 европейски страни за възприятието им за ваксините и Ковид-19.

Две трети от майките са на мнение, че ваксините са необходими за предотвратяване на определени заболявания (64%). Над половината са убедени, че имунизацията е единственият начин да се предотврати разпространението на заболяванията (55%). 42% от родителите са проактивни, когато става дума за предпазване на децата от ваксинопредотвратими заболявания.

Водят ли ваксините до рак и алергии

Пандемията от Ковид-19 определено е променила възприятието за ваксините на четирима от 5-ма родители (79%):

 • 68% от родителите вече са по-склонни да гарантират, че детето им е ваксинирано срещу заболявания, различни от COVID-19.
 • 65% са по-склонни да бъдат проактивни в комуникацията си със своя лекар и да попитат за ваксини срещу заболявания, различни от COVID-19 за тяхното дете.
 • Повечето родители (61%) споделят, че се чувстват по-запознати с ваксинациите на детето си покрай пандемията. Двама от петима (43%) обаче казват, че се чувстват „претоварени“ от наличната информация относно ваксините.

Проф. Червенякова: При ваксините вече не се говори за усложнения, а за реакции

Проучване е на IPSOS (Institut Publique de Sondage d’Opinion Secteur). То дава актуални данни за осведомеността за HPV и как информацията за ваксините по време на пандемията е повлияла на възприятията и поведението на родителите във връзка с детските имунизации

Участници по държави:

 • Германия – 1270
 • Франция – 1334
 • Италия – 1132
 • Австрия – 664
 • Португалия – 680
 • Румъния – 388
 • Швеция – 1332
 • Словения – 375

Информираност на родителите относно HPV инфекциите

1 от 2 (58%) родители са наясно с ваксинациите, които могат значително да спомогнат за предотвратяване на някои видове рак.

36% са осведомени за превенцията на рака на маточната шийка чрез ваксинация. Процентът е много по-нискък за всички други видове рак, свързани с HPV (Човешки папилома вирус).

3 от 4 родители са запознати с HPV (73%), но само 1 от 2, които знаят за HPV (55%), се чувстват добре информирани за вируса.

HPV ваксината пази доказано от рак и след 8 г.

От тези, които знаят за HPV, голяма част са запознати, че вирусът може да причини рак (79%), но по-малко са наясно, че вирусът може да доведе до ракови заболявания не само при момичетата, но и при момчетата (67%).

Мнозинството (89%) от родителите, които са запознати с HPV, са съгласни, че превенцията е най-добрата форма на защита за тяхното дете и се чувстват уверени в защитата на детето си от HPV (80%). Разбирането на HPV е по-високо сред жените родители, които са наясно с вируса.

Ракът на маточната шийка се развива до 15 г. след упорита инфекция с HPV

Проучването на IPSOS показва относително положителни резултати по отношение на повишените нива на информираност за HPV сред родителите в Европа, но все още има сравнително голям процент от обществото, който не е запознат с вируса и свързаните с него ракови и други заболявания.

Въпреки че повечето сексуално активни мъже и жени ще се заразят с HPV в даден момент от техния живот, над една четвърт от анкетираните родители са споменали, че не са запознати с вируса. Докато 79% от родителите в проучването твърдят, че са наясно, че HPV може да причини ракови заболявания, малко над половината (48%) от тях са съгласни, че HPV може да засегне както жените, така и мъжете, подчертавайки ниските нива на разбиране, че човешкия папилома вирус засяга и двата пола.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -