четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВодят ли ваксините до рак и алергии

Водят ли ваксините до рак и алергии

По-добре е да изградиш имунитет чрез болестта, отколкото чрез ваксина. Масовите имунизации отчасти са виновни за увеличаването на случаите на рак по света. Това са част от митовете за ваксините, в които вярват дори добре образовани хора, каза д-р Скендер Сила, който оглавява офиса на Световната здравна организация в София. Той представи кои са най-често срещаните погрешни вярвания и разбирания на семинар за важността на имунизациите, организиран по идея на Българско сдружение по иновативна медицина.

Докато в развиващите се страни борбата е да се осигурят доставки на ваксини и достъп до лекарска помощ, в Европа има родители, които доброволно отказват да имунизират децата си срещу тежки заболявания. Това е една от основните причини СЗО да не постигне една от важните си цели – след 2015 г. в Европа да няма нито един случай на морбили. За огромно съжаление регистрираните случаи на това опасно инфекциозно заболяване нарастват, като в някои страни регистрират истински епидемии.

Как родителите вземат решение за ваксините

Повечето родители се доверяват на препоръките от личните лекари и поставят всички ваксини. Има обаче и друга група, по правило хора с добро образование и възможности, които попадат под влиянието на т. нар. антиваксинално настроени групи. Те внушават, че не може да имаме доверие в безопасността на ваксините. В интернет се разказват непроверени, но затова пък много емоционални истории за “увредени” от имунизация деца, които плашат майките.  

Поставяйки акцент върху възможните рискове, противниците на ваксините удобно пропускат да разкажат за последиците при реално заразяване със самата болест. Задължителните ваксини са срещу причинители, които могат да отключат сериозни увреждания и дори да доведат до летален изход.

Какви са страничните ефекти от ваксините

Всъщност нежеланите ефекти от другите лекарства са многократно по-големи, отколкото при ваксините, поясни доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор към МЗ. За миналата година са докладвани 500-600 странични ефекти от лекарства и само 112 от ваксини. След допълнителна проверка се оказва, че едва при 26 има причинно-следствена връзка с имунизацията.

Ето и най-често срещаните митове, свързани с ваксините, представени от д-р Скендер Сила.  

Ваксината срещу морбили, паротит и рубеола причинява аутизъм

Твърдението за връзката с  аутизма се предава упорито, въпреки че този спор отдавна е разрешен в научните среди. То е абсолютно невярно и е развенчано в поредица от проучвания. Едно от най-новите е проведено в Дания, където са обхванати 657 000 деца, родени между 1999 и 2010 г.  За пореден път не е открита никаква връзка между имунизациите и честотата на аутистичните разстройства.

Съдържат ли ваксините живак, причинява ли той аутизъм?

Имунитет чрез болест или ваксина?

Друго послание на противниците на ваксините е, че е по-добре да получиш имунитет, като преболедуваш, вместо чрез имунизация. На практика имунната защита, която се изработва след ваксина, е подобна на тази след преболедуване. Огромната разлика е, че детето не понася страданието, свързано със самата болест. При морбили например усложненията като пневмония, енцефалит са доста чести, а смъртността е едно на хиляда болни. При хемофилус инфлуенце може да се получи умствено изоставане, а хепатит В да провокира рак на черния дроб.  

Живак във ваксините – какво е това

Твърдението, че ваксините съдържат опасен живак, също е доста старо и изтъркано, но още се чува. Съмненията са свързани с веществото тиомерсал, което се слага като консервант във ваксините. То обаче вече се използва много рядко, а и в пренебрежимо малки количества. Въпреки наблюденията на милионите дози ваксини, поставени с него, не са открити никакви доказателства в нито една страна, че той е някакъв риск за здравето. Не на последно място – живакът е елемент, който естествено се среща в почвата, водата и въздуха. Организмът може да се справи с тези натурални количества.

Проф. Слънчева: Ваксините при недоносени не бива да се пропускат

По-дълъг живот без имунизации?

Друг любим рефрен е, че хората в миналото не са се имунизирали, а са имали дълъг живот в добро здраве. Тази полуистина също е мит. Преди няколко десетилетия детската смъртност е била доста висока и в много случаи се е дължала на болести, от които днес се пазим с ваксина. Нашите баби и дядовци  още помнят, как в почти всеки клас е имало по 1-2 деца с изкривени от детски паралич крака.

Преди да навлезе масово ваксината за морбили, 90% от хората са се заразявали до 10-годишна възраст. Неврологичните усложнения при тази болест понякога се проявяват години по-късно, а смъртността при морбили е 1 на 1000.

Повече тумори заради многото имунизации?

Интересна е тезата, че ваксинирането отчасти е виновно за увеличаващите се случаи на ракови заболявания по цял свят. Всички правителства по света следят за всякакви тежки странични ефекти след имунизация и подобно твърдение категорично е невярно, заяви д-р Сила. Ваксините не само не причиняват рак, но и някои от тях се прилагат за превенция на тумори. Такава е ваксината срещу човешки папилома вируси. Известно е, че агресивни щамове на HPV стоят в основната на рака на маточната шийка, на ануса, на пениса и на орофарингеалните тумори. Ръстът на онкологичните заболявания се дължи главно на повишената продължителност на живота, на начина на живот, но и на по-добрата диагностика.

Имат ли връзка с алергии и автоимунни болести

Мит е и твърдението, че имунизираните деца страдат по-често от алергични, автоимунни и респираторни заболявания в сравнение с неваксинираните, изтъкна експертът от СЗО. Имунизациите работят, като учат имунната система да разпознава болестотворните причинители (вируси, бактерии) чрез техните антигени. В повечето случаи това са обработени парченца от обвивката на вируса, които в никакъв случай не могат да причинят заразяване, нито пък да променят начина, по който имунитетът ни работи. Подобна връзка между ваксините и алергиите, автоимунните заболявания е търсена в различни проучвания, но такава зависимост не е открита.

Най-любопитният мит, който прилича на теория на конспирацията, гласи, че чрез имунизацията правителствата поставят чип на хората, за да седят тяхното местонахождение. Такива технически средства за момента не съществуват, заяви д-р Сила. Много от флаконите съдържат по няколко дози, които се разпределят между повече хора. Така че дори да можеше да се сложи нещо в тях, то нямаше да е достатъчно за проследяването на един човек. 

Взривовете на морбили възродиха търсенето на ваксината

ваксина грипВ момента много хора у нас се интересуват от поставяне на ваксина срещу морбили във връзка със зачестилите случаи у нас и в други европейски страни. Тя обаче може да се слага само на деца, които подлежат на редовна имунизация или са с пропуснати дози.

Не е възможно да се поставя на възрастни, които желаят това, дори те да искат да заплатят за услугата. Причината е специалният режим на внос на препарата, който се доставя само по държавна поръчка. Ваксината не може да бъде намерена свободно в аптеките, поясни доц. Ангел Кунчев. Тя е включена в задължителния имунизационен календар в България през 1969 г. Всички родени през тази година и след това са ваксинирани. Първата доза се поставя на 13 месеца, а втората – на 12 г. Няма пропуснати години, само конкретните ваксини са се променяли и усъвършенствали като технология.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -