вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно5 мита за хемороидите

5 мита за хемороидите

Хемороидите са неприятен проблем, за който никой не обича да говори. Точно заради това по темата има много митове и легенди. Ето някои от най-разпространените заблуди.

Мит №1: Само възрастни имат хемороиди

Дори хора на 30 г. имат хемороиди, казва д-р Бернард Щритматер, председател на Професионалната асоциация на колопроктолозите в Германия. Бременност и раждане повишават риска съществуващите да се уголемят и да създадат неприятности. Всеки втори над 50 г. е страдал поне веднъж от хемороиди. В по-напреднала възраст проблемът се появява по-рядко отново, ако преди пациентът е бил излекуван.

Първи симптоми на хемороидите

Мит №2: Хемороидите винаги са много болезнени

Хемороидалната тъкан е богато кръвоснабдена и се намира в края на мускула, който затваря ануса. При появата на възелчета може да се стигне до изтичане на слуз. Парене и сърбеж са първите симптоми на хемороидите. След това може да има леко кървене, екземи или усещане за чуждо тяло. Прищипан хемороид причинява силни болки. Това обикновено е първата причина, поради която пациентите отиват на лекар, казва д-р Щритматер. Болезнени са още спукване и нацепване на кожата около ануса (анални фисури).

Мит №3: Лютото прави оплакванията по-силни

Ако кожата вече е наранена, лютата храна може да доведе до по-силно дразнене. Сама по себе си обаче не може да причини оплакване. Причините за хемороидите са в наследствената обремененост (по-слаба съединителна тъкан), запекът и силният натиск по време на изхождане. Не стойте по-дълго от 3 минути в тоалетната, съветва д-р Щритматер. Повишеното налягане в долната част на корема – заради бременност или наднормено тегло също влияе зле върху мрежата от кръвоносни съдове около ануса. Същото се отнася и до хроничното разстройство. Имайте предвид, че запекът може да е признак за понижена функция на щитовидната жлеза!

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Хемороидите се оперират, само ако кървят силно 
4 тревожни симптома, които всъщност са безобидни
Вредно ли е четенето в тоалетната? 
Газове и лесна умора са сред ранните признаци на рака на дебелото черво 
Бъркат рака на дебелото черво с хемороиди 

Самолечението помага само в ранните стадии

Мит №4: Оплакванията често изчезват сами

Само в най-ранен стадий е достатъчно самолечение. То започва с грижлива хигиена – използване на мека тоалетна хартия, изплакване на мястото с хладка вода и внимателно подсушаване. Не използвайте влажни кърпички, може да провокират контактна екзема. При парене и сърбеж използвайте крем със съдържание на цинк или специални кремове за хемороиди.
Ако лекарят ви е предписал лекарства с кортизон, не ги използвайте прекалено дълго. Следвайте указанията за прием. Допълнително гледайте да приемате достатъчно течност и храни, богати на фибри. Ако след 14 дни не настъпи подобрение, потърсете лекар. Той ще провери дали не е налице и друго заболяване. В най-лошия случай симптомите може да бъдат причинени и от тумор на дебелото черво. Следи от кръв в изпражненията във всички случаи е повод да се потърси специализирана помощ.

Мит №5: Прегледът е много неприятен

Всъщност прегледът не е болезнен. Лекарят може да прегледа аналния канал с малка тръбичка – проктоскоп, и дори веднага да предприеме лечение на хемороиди в ранен стадий. В напредналите стадии се налага операция, обикновено в болница. Това може да се избегне с търсене на лекар навреме.

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации

1 коментар

  1. Макар да не е много популярно, напоследък това българско растение често намира приложение в медицината. Коренът на билката се използва при лечение на различни заболявания. Змийската хурка действа кръвоспиращо и противовъзпалително, регенерира и обезболява. Свойствата му са подходящи за лечение на хемороиди.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -