понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаДиклофенак може да провокира инсулт при сърдечноболни

Диклофенак може да провокира инсулт при сърдечноболни

Популярното болкоуспокояващо и противовъзпалително лекарство диклофенак не бива да се приема от пациенти със сърдечносъдови заболявания, защото може да провокира при тях инсулт или инфаркт. Това предупредиха учени от Оксфорд, цитирани от в. „Дейли мейл“.

Тяхното становище стана причина лекарствата с тази активна съставка (в България те се продават под различни търговски наименования) да започнат да се продават само срещу рецепта от лекар. У нас, както и в много други страни като Германия, Италия и Австралия, то е достъпно за всеки пациент, който иска да си го купи без рецепта в аптеката.

Диклофенак – приложение и странични ефекти

Диклофенак се използва широко за овладяване на болката при възпаления в ставите и по гръбначния стълб (дископатии, на възпалени нервни в шийната област), при артрит, подагра, грип и дори главоболие. Спада към групата на нестероидните противовъзпалителни средства, в която са още парацетамол и ибупрофен.

Рискът за приема на диклофенак при пациенти с хронични сърдечносъдови заболявания остава, дори ако се пият малки дози или пък за кратко време. През 2013 г. Оксфордският университет за първи пък доказа, че големи дози от нестероидните противовъзпалителни средства повишават риска от сърдечни пристъпи и инсулт.

Сега обаче учените направо съветват хората, които са били в прединфарктно състояние, или вече са получили инфаркт, инсулт, изобщо да се откажат от диклофенак. Съветът им е да се търсят безопасни алтернативни средства. Предупрежденията се отнасят само до таблетките. Геловете и мехлемите с лекарството са безопасни.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -