четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПодозират солта, че улеснява рака на стомаха

Подозират солта, че улеснява рака на стомаха

Големите количества сол са заклеймявани като вредни за здравето по много линии – за сърцето, кръвоносните съдове и бъбреците. Сега обаче се оказва, че прекаляването с нея може да повиши риска от рак на стомаха, пише The Times of India.

Този вид тумори най-често се причиняват от бактериална инфекция с хеликобактер пилори (Helicobacter Pylori). При някои хора тя провокира възпаление на стомаха, което с течение на времето преминава в хронично възпаление, а после може да стане и рак.

Засега не може да се каже със сигурност защо солта оказва отрицателно влияние на стомаха и благоприятства възникването на онкологичното заболяване. Това заяви Джон Атертън от Бюрото по проблеми на гастроентерологията на ЕС, което участвало в проучването. Има предположения, че солта насърчава растежа и размножаването на бактерията хеликобактер, като я прави и по-токсична за клетките на стомаха.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Внимавайте със солта, съсипва бъбреците 
Изненада! Прекалено малко сол в храната е опасно за живота 
1 грам сол = на 1 килограм наднормено тегло! 
Солено + много вода = риск за сърцето 

Най-новите препоръки на Световната здравна организация са за дневна консумация от максимум 5 грама сол (по-малко от една чаена лъжичка). Това обаче е трудна задача за съвременните хора, защото без да знаят консумираме сол чрез готовите храни и колбаси. В България традиционно и голяма част от зимнината се приготвя с много сол. Солта, която ръсим съзнателно върху храната, всъщност е малка част от общото количество, което поглъщаме всеки ден. Сол има още в хляба, сиренето и зърнените продукти.
Няма категорични доказателства в момента, че ограничаването на солта предпазва от рак на стомаха. Според учените обаче примерът на Япония показва, че ниската консумация наистина пази стомаха.

Източник:  The Times of India

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -