четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаМозъкът може да накара тялото да гори повече мазнини

Мозъкът може да накара тялото да гори повече мазнини

Човешкият мозък има неограничени възможности, може включително да накара тялото да гори повече мазнини. Това невероятно твърдение е на учени от Университета Монаш. То е базирано върху изследване на два хормона, които „докладват“ на мозъка на концентрацията на мазнини в тялото, съобщава ABC News.

Ръководителят на проучването проф. Тони Тиганис анализирал как сивото вещество контролира енергийният баланс и теглото на човека. Така е идентифициран молекулен механизъм, свързан с два хормона – лептин (потиска глада в мастните клетки) и инсулин (произвежда се в отговор на увеличените нива на кръвна захар).

Диета за отслабване, която не вреди на здравето

Оказало се, че тези хормони активират група неврони в мозъка. Като следваща стъпка мозъкът изпраща сигнали, чиято цел е да се улесни превръщането на бялата мазнина (енергийни депа) в кафява (която се преработва в енергия). Така не е нужно да са спапзва диета за отслабване.

Човек може да наддава на тегло, ако процесът се промени, а мозъкът повече не реагира на инсулин и лептин. По време на тестове с мишки учените намалили концентрацията на два ензима, които потискат активността на тези хормони. Гризачите били хранени мазни храни, но те не развили нито затлъстяване, нито диабет тип 2, тъй като белите мастни клетки били превръщани в кафяви. Сега учените търсят начин как безопасно и ефективно да задействат този процес и при хората.

Източник: ABC News

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -