петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВитамин D предпазва от рак на дебелото черво

Витамин D предпазва от рак на дебелото черво

Ново проучване на Онкологичния институт „Дана Фарбер“ показва, че витамин D може да защити някои хора с рак на дебелото черво, като повиши бдителността на имунната им система срещу туморните клетки.

Изследването, публикувано в изданието Gut, е първото, което показва връзката между витамин D и имунния отговор към рака при по-голяма група пациенти. Откритието допълва все по-нарастващия обем на изследвания, които показват, че витаминът играе ключова роля в превенцията на рака. Част от него се приема с храната, а друга се произвежда от организма в отговор на излагане на слънчева светлина.

„Хората с високи нива на витамин D в кръвта имат по-малък общ риск от развитие на рак на дебелото черво“, каза един от авторите на проучването, проф. Шуджи Огино. Анализът е съвместен проект на института „Дана Фарбер“, Харвардското училище за обществено здраве и Женската болница „Бригъм“.

Рак на дебелото черво – причини и лечение

„Лаборатория изследвания показват, че витамин D стимулира имунната система като активира Т-клетките. Те започват да разпознават и атакуват раковите клетки. В новото проучване искахме да се провери дали тези две неща са свързани. Играе ли роля витамин D за укрепване на имунната система, има ли връзка между нивото му в кръвта и по-ниската заболяемост от рак на дебелото черво при хора с високи нива на витамина?“ Това коментира проф. Огино.

имунна системаСпоред екипа учени, ако двете явления са свързани, хората с високи нива на витамин D са по-защитени срещу колоректални тумори, тъй като тъканите им са пропити с голям брой клетки на имунната система. По същата логика, ако се стигне до рак на дебелото черво при такива хора, то туморът ще е по-устойчиви на имунната атака.

За да проверят хипотезата си на практика, учените прегледали медицинските данни на 170 000 участници в две големи дългосрочни проекта. Били сравнени две групи – в едната са 318 пациенти с колоректален рак, а в другата – 624 здрави. За всички 942-ма имало кръвни проби, взети през 1990 г. още преди някой от тях да се е разболял от рак. Кръвните проби били проверени за 25-хидроксивитамин D (25 OH), което се произвежда в черния дроб от витамин D.

Как да се предпазим от рак на дебелото черво?

Те открили, че пациентите с високи нива на 25 OH D наистина са имали по-нисък от средния риск от развитие на колоректални тумори, които били богато снабдени с клетки на имунната система.

„Това е първото проучване, което дава доказателства за ефекта на витамин D върху способността на имунната система да се бори с туморите. То е базирано на реални пациенти и показва на практика верността на предишни лабораторни открития. Витамин D може да взаимодейства с имунната система, като така се повишава защитата на организма срещу рака“, – казва проф. Огино. – „В бъдеще може би ще успеем да прогнозираме как приемането на повече витамин D може да повлияе върху имунната система и да я накара да се бори по-ефективно с рака на дебелото черво.“

Източник: News-Medical.net

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -