четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да се храним и лекуваме при стеатоза на черния дроб?

Как да се храним и лекуваме при стеатоза на черния дроб?

Стеатозата (мазен черен дроб) е състояние, при което се натрупват мазнини в чернодробната тъкан. Стеатохепатитът е заболяване, при което натрупването на мазнини води до възпаление и съответно до промяна в кръвните показатели, отразяващи работата на черния дроб.

Стеатозата се разделя на два типа – стеатоза при алкохолна консумация и стеатоза, несвързана с алкохола. Рисковите фактори за развитие на заболяването са злоупотреба с алкохол, нарушения в обмяната на глюкозата диабет, нарушен глюкозен толеранс, нарушена инсулинова секреция), метаболитен синдром, затлъстяване, различни типове вирусни хепатити, медикаменти.

Най-лесно диагнозата стеатоза се поставя с ехографско изследване на черния дроб. В редки случаи се налага извършване на чернодробна биопсия.

Терапия

Лечението на стеатозата винаги е комплексно. Диетата трябва да е ориентирана към нисък прием на калории. Целта е намаляване на теглото, но не рязко и не за сметка на лишаване от важни хранителни вещества. Въглехидратите (хляб, тестени изделия, ориз, картофи) трябва да се намалят, но не и да се изключат напълно. Добър вариант е спазване на диета като при диабет. Друг важен момент е да се приемат разнообразни белтъчини от растителен и животински произход. Важно е да се изключат всички мазнини, особено тези от животински произход. Повишеният прием на плодове и особено на зеленчуци потиска чувството на глад и доставя необходимите витамини и минерали.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Кафето – лекарство за черния дроб 
Хепатит С от Африка мори българите
Алкохолик се става и с бира или вино
Черният дроб не обича „кисела” храна 
Широко използвано вещество в храните вреди на черния дроб 

Начин на живот и хранене

Физическата активност винаги е от полза. Това невинаги е възможно, защото често пациентите със стеатоза имат и други заболявания, които са пречка за по-активен двигателен режим. Достатъчно е обаче да се пропуска асансьорът за един или два етажа, да се слиза от една спирка по-рано, да се правят съботно-неделни разходки в парка или планината. Всяко усилие ще бъде възнаградено!

Няма специфични медикаменти за стеатоза. В САЩ при такива състояния е допуснат витамин Е, но в Европа все още няма подобни препоръки. Помнете, че лечението на стеатоза става само под лекарско наблюдение. След внимателна оценка на заболяването е възможно да се предпишат медикаменти, понижаващи мастите в кръвта, регулиращи нивата на захар и/или инсулин, подобряващи метаболизма на пикочната киселина. При наличието на съпътстващи заболявания се налага те да бъдат стриктно контролирани.

В САЩ и по-рядко в Европа има хирургични методи за справяне със стеатозата и общото затлъстяване. Най-често те са свързани с намаляване на обема на стомаха, което води до по-бързо засищане и намаляване на количеството на приетата храна. Тези операции обаче крият известни рискове, невинаги са успешни, а и при успешните резултатите понякога са разочароващи.

д-р Веселин КолчаковОсновната препоръка към пациентите със стеатоза е те отрано и мотивирано да променят начина си на хранене и двигателната активност. Необходимо е стриктно да се контролират калориите, може с помощта на прецизните таблици, създадени за диабетици. Препоръчителна е среща с хепатолог и диетолог за изработване на програма за контрол и евентуално подпомагащо медикаментозно лечение.

 Д-р Веселин Колчаков, специалист по гастроентерология, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София

Свързани публикации

1 коментар

  1. Бобени шушулки се прилагат в хомеопатията, където са суровина за продукт с интересно приложение Phaseolus nanus се препоръчва при задържане на пикочна киселина в организма.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -