Изненада! Прекалено малко сол в храната е опасно за живота

PRINT

Много сол е вредно, гласи обичайното послание на лекари и диетолози. Оказва се обаче, че и твърде малко сол също не носи ползи за здравето, съобщава специализираното онлайн издание „Нюз медикъл“, като цитира проучване на университета МакМастър. Тогава има риск за усложнения на сърдечносъдови заболявания и дори смърт, обяснява Мартин О’Донъл, един от учените в екипа.

В момента препоръчителният дневен прием на сол е около 3,5 до 4 грама на ден, но някои медицински ръководства внушават тази доза да се свие дори до 2,3 грама. Най-новите проучвания обаче изразяват загриженост за потенциалните негативните ефекти от прекалено ниския прием на сол. Те може да се получат за различни заболявания.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
За диабетиците е още по-опасно да ядат солено
Солено + много вода = риск за сърцето
2,3 млн. умират годишно в света заради солта

Според доклад в New England Journal of Medicine е извършен анализ на приема на сол при 100 000 възрастни от 17 страни за период от почти 4 г. Проверявана е връзката между приема на сол и кръвното налягане, както и връзката с болестите на сърцето, инсултите и фаталните случаи. Анализът показал, че хората, които консумирали прекалено много сол (7 г на ден или повече) имали 15% по-голям риск за голям сърдечносъдов инцидент или смърт, в сравнение онези, които слагали в храната си нормално количество сол (4-5,9 грама).

Само че имало и изненада – учените установили, че прекалено ниският прием на сол – по-малко от 3 г дневно, води до 27% по-голям риск от сърдечносъдови инциденти (инсулт, инфаркт) в сравнение с нормалната консумация. В коментара си към статията проф. Сюзън Опарил заявява, че проучването дава доказателства, че както прекалено високият, така и прекалено ниският прием на сол създават по-голям риск за сърцето и дори за смъртен изход при инциденти.

Източник: New England Journal of Medicine

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Изненада! Прекалено малко сол в храната е опасно за живота беше последно модифицирана от: май 1st, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *