петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноИзненада! Прекалено малко сол в храната е опасно за живота

Изненада! Прекалено малко сол в храната е опасно за живота

Много сол е вредно, гласи обичайното послание на лекари и диетолози. Оказва се обаче, че и твърде малко сол също не носи ползи за здравето, съобщава специализираното онлайн издание „Нюз медикъл“, като цитира проучване на университета МакМастър. Тогава има риск за усложнения на сърдечносъдови заболявания и дори смърт, обяснява Мартин О’Донъл, един от учените в екипа.

В момента препоръчителният дневен прием на сол е около 3,5 до 4 грама на ден, но някои медицински ръководства внушават тази доза да се свие дори до 2,3 грама. Най-новите проучвания обаче изразяват загриженост за потенциалните негативните ефекти от прекалено ниския прием на сол. Те може да се получат за различни заболявания.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
За диабетиците е още по-опасно да ядат солено
Солено + много вода = риск за сърцето
2,3 млн. умират годишно в света заради солта

Според доклад в New England Journal of Medicine е извършен анализ на приема на сол при 100 000 възрастни от 17 страни за период от почти 4 г. Проверявана е връзката между приема на сол и кръвното налягане, както и връзката с болестите на сърцето, инсултите и фаталните случаи. Анализът показал, че хората, които консумирали прекалено много сол (7 г на ден или повече) имали 15% по-голям риск за голям сърдечносъдов инцидент или смърт, в сравнение онези, които слагали в храната си нормално количество сол (4-5,9 грама).

Само че имало и изненада – учените установили, че прекалено ниският прием на сол – по-малко от 3 г дневно, води до 27% по-голям риск от сърдечносъдови инциденти (инсулт, инфаркт) в сравнение с нормалната консумация. В коментара си към статията проф. Сюзън Опарил заявява, че проучването дава доказателства, че както прекалено високият, така и прекалено ниският прием на сол създават по-голям риск за сърцето и дори за смъртен изход при инциденти.

Източник: New England Journal of Medicine

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -