За диабетиците е още по-опасно да ядат солено

PRINT
захарен диабет

Диабетиците, които ядат много солено, имат 2 пъти по-висок риск от сърдечносъдова болест като усложнение на диабета. Това доказва проучване на японски екип, цитирано от електронното издание „Медикъл дейли“.

Изследователите наблюдавали 1588 души с диабет тип 2 на възраст от 40 до 70 г. в продължение на 8 г. Оказало се, че дори тези, които превишават с малко препоръчителната дневна доза сол – 2,3 г, и поемат с храната до 3 г, имат наполовина по-нисък риск от сърдечносъдова болест в сравнение с тези, които поемат по 5,9 г. Прогнозата става още по-лоша, ако злоупотребата със сол е комбинирана с лош контрол на кръвната захар.

Повишената консумация на сол натоварва бъбреците и е фактор за повишаване на кръвното. Хипертонията е в основата на усложненията на сърдечносъдовите болести като инфаркт и инсулт. „Резултатите показват, че контролът на кръвната захар е толкова важен, колкото и спазването на диетата при диабет тип 2, за да се предотвратят опасни усложнения“, казва Чика Хорикава, диетолог в университета в префектура Ниигата, Япония.

[Общо: 3    Средно: 2.7/5]
За диабетиците е още по-опасно да ядат солено беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *