четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаОт 15 август се променят образци на документи на НЗОК

От 15 август се променят образци на документи на НЗОК

От 15 август се променят образците на някои документи на НЗОК, съобщават оттам. На същата дата в „Държавен вестник“, брой 68, е публикувана Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти (Наредбата). Наредбата влиза в сила от деня на обнародването.

Наредба предвижда изменения в образците на следните документи:
1. „ Рецептурна бланка МЗ-НЗОК № 5 „;
2. „ Рецептурна бланка МЗ-НЗОК №5А“;
3. „ Протокол за предписване на лекарства, заплащани от НЗОК/РЗОК;
4. „ Решение на онкологичния комитет по химиотерапия“.

Фабрично отпечатаните рецептурни бланки могат да се използват до изчерпване на наличните количества, посочват от здравната каса. Издадените рецептурни бланки (в стария формат) могат да се приемат и отчитат от аптеките до изтичане на техния срок на валидност. В този случай е необходимо фармацевтът да вписва на ръка своя УИН (професионален идентификационен номер). 

Всички издадени до 30 септември 2014г. от експертните комисии на съответните болнични лечебни заведения нови „Протоколи за предписване на лекарства, заплащани от НЗОК“ – по стария образец, следва да се заверяват от РЗОК. При отпускане на лекарства по протоколи, издадени по стария образец, магистър фармацевтът следва да вписва на ръка „УИН на отпускащия магистър фармацевт“.

Болничните лечебни заведения, издаващи протоколи за лекарства за злокачествени заболявания, заплащани от НЗОК извън стойността на клиничната пътека, са уведомени за въвеждането и влизането в сила на новия образец – „ Решение на онкологичния комитет по химиотерапия“, чрез районните здравноосигурителни каси.

Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти е публикувана и на интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Публикувани са и образците на променените документи.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -