Солено + много вода = риск за сърцето

PRINT
колко вода да пием

Традиционната българска кухня през есенно-зимния период е свързана със значителен прием на солени храни, каквито са повечето от туршиите и киселото зеле. В студените месеци намалява консумацията на плодове и зеленчуци, а се увеличава тази на тестените и месни продукти. Голяма част от солта, която поглъщаме (около 80%), е т. нар. скрита, в колбаси, пушени меса и риби, готови продукти, хляб, снаксове, кет-чуп, горчица, туршии.

Само около 20% е солта, която се добавя при домашно приготвяне на храната или при допълнителното й солене. От съществено значение е и фактът, че при по-възрастните хора вкусовите рецептори са с променен праг и нерядко те солят приготвената храна със значително допълнително количество. Солта, която консумираме, обичайно съдържа предимно натриев хлорид. Изключение прави т. нар. сол за хипертоници, или диетична сол, в състава на която освен натриев хлорид има и калиев хлорид.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Болестите на бъбреците и сърцето са свързани
Гладът за храна често всъщност е жажда за минерални соли
Как да се спасим от запека
Д-р Гайдурков: Организмът ни се бори със солта като с отрова

Натрият и хлоридите са едни от най-важните електролити в човешкия организъм. В човешкото тяло съществуват механизми за поддържане на оптимален натриев баланс. При повишен прием на натрий се увеличава елиминирането му през бъбреците и потта. Организмът отделя излишната вода чрез бъбречна филтрация. При този процес от съществено значение е деликатният баланс между натрия и калия, който се нарушава при повишен прием на сол. Приемът на по-голямо количество сол причинява нарушения във водно-електролитното равновесие на човек, което е особено неблагоприятно при хора, страдащи от повишено, артериално налягане, от хронични бъбречни заболявания, от сърдечна недостатъчност.

Особено неблагоприятна е комбинацията от повишена консумация на сол и прием на по-голямо количество течности. Солта създава условия за задържане на течностите в организма, което влошава стойностите на артериалното налягане. По тази причина една от препоръките по отношение на диетата на пациенти с повишено артериално налягане е да ограничат приема на сол. Напълно достатъчно е нейното количество, съдържащо се в самите продукти. Бих препоръчала пациентите с хронични заболявания да се посъветват със съответния специалист за оптималното количество сол и течности, което е подходящо за тяхното основно заболяване.

проф. Боряна Делийска

 

Проф. Боряна Делийска, началник на клиниката по нефрология в болница „Царица Йоанна -ИСУЛ“

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Солено + много вода = риск за сърцето беше последно модифицирана от: януари 8th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *