Солено + много вода = риск за сърцето

PRINT
колко вода да пием

Традиционната българска кухня през есенно-зимния период е свързана със значителен прием на солени храни, каквито са повечето от туршиите и киселото зеле. В студените месеци намалява консумацията на плодове и зеленчуци, а се увеличава тази на тестените и месни продукти. Голяма част от солта, която поглъщаме (около 80%), е т. нар. скрита, в колбаси, пушени меса и риби, готови продукти, хляб, снаксове, кет-чуп, горчица, туршии.

Само около 20% е солта, която се добавя при домашно приготвяне на храната или при допълнителното й солене. От съществено значение е и фактът, че при по-възрастните хора вкусовите рецептори са с променен праг и нерядко те солят приготвената храна със значително допълнително количество. Солта, която консумираме, обичайно съдържа предимно натриев хлорид. Изключение прави т. нар. сол за хипертоници, или диетична сол, в състава на която освен натриев хлорид има и калиев хлорид.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Болестите на бъбреците и сърцето са свързани
Гладът за храна често всъщност е жажда за минерални соли
Как да се спасим от запека
Д-р Гайдурков: Организмът ни се бори със солта като с отрова

Натрият и хлоридите са едни от най-важните електролити в човешкия организъм. В човешкото тяло съществуват механизми за поддържане на оптимален натриев баланс. При повишен прием на натрий се увеличава елиминирането му през бъбреците и потта. Организмът отделя излишната вода чрез бъбречна филтрация. При този процес от съществено значение е деликатният баланс между натрия и калия, който се нарушава при повишен прием на сол. Приемът на по-голямо количество сол причинява нарушения във водно-електролитното равновесие на човек, което е особено неблагоприятно при хора, страдащи от повишено, артериално налягане, от хронични бъбречни заболявания, от сърдечна недостатъчност.

Особено неблагоприятна е комбинацията от повишена консумация на сол и прием на по-голямо количество течности. Солта създава условия за задържане на течностите в организма, което влошава стойностите на артериалното налягане. По тази причина една от препоръките по отношение на диетата на пациенти с повишено артериално налягане е да ограничат приема на сол. Напълно достатъчно е нейното количество, съдържащо се в самите продукти. Бих препоръчала пациентите с хронични заболявания да се посъветват със съответния специалист за оптималното количество сол и течности, което е подходящо за тяхното основно заболяване.

проф. Боряна Делийска

 

Проф. Боряна Делийска, началник на клиниката по нефрология в болница „Царица Йоанна -ИСУЛ“

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Солено + много вода = риск за сърцето беше последно модифицирана от: януари 8th, 2019 Iliana Angelova
loading...